Výroba ozdobného pásu

Vzhledem k tomu, že je moje sestra těhotná, musela jsem vzít kreativitu do svých rukou a připravit jí originální ozdobný pás na těhotenské focení či jiné příležitosti. Níže naleznete návod, jak si takový ozdobný pás vyrobit.

K výrobě ozdobného pásu budete potřebovat

  • ozdobnou stuhu
  • zdřevěnělé stonky rostlin (moje varianta) nebo tenké větvičky
  • jehlu a nit
  • mušle
  • provázek z juty
  • barevný provázek nebo bavlnku
  • organzu nebo stuhu
  • lepidlo Herkules i Chemoprén
  • modelovací hmotu FIMO
  • lámací nůž
  • nůžky
  • lýko
  • ozdobné srdíčko
  • nafukovací balónek

Postup výroby ozdobného pásu

Nejprve nalámejte (můj postup) nebo nařežte zdřevěnělé stonky rostlin či tenké větvičky (dále jen „klacíky“) na různě dlouhé délky a naaranžujte si je na stuhu. Tyto klacíky přišijte ke stuze buď způsobem naznačeným na fotografii nebo svou technikou. Šití zrovna moc nemusím, takže se v něm příliš nevyznám a tím pádem neznám žádné vychytávky.

Výroba a příprava potřebných ozdob

Koule z provázků

Pokud již máte nějaké zkušenosti s výrobou věcí, určitě jste kouli již vyráběli. Je hotová za 5 minut, ale poté musí ještě nějakou dobu schnout.

Při výrobě lze využít různé techniky nanášení lepidla na provázek, takže je možné, že si najdete lepší způsob. Já využívám namáčení provázku do tekutého lepidla v nádobě nebo techniku, kdy si lepidlo nanesu na prsty a provázek mezi nimi protahuji. Poté se jen provázek namotá na dopředu nafouknutý nafukovací balónek. Po zaschnutí se balónek propíchne a z koule se opatrně vytáhne.

Květinka z organzy

Ustřihnete si pruh organzy nebo použijete stuhu z organzy a budete ji řasit a překládat. Je několik možností, jak ji vyrobit. Můžete ji řasit a překládat ledabyle (květinka vlevo na obrázku) nebo dokola (květinka vpravo). Až ji budete mít vytvořenou, pouze ji ve spodní části sešijete a je hotovo. Nechte si tam ovšem dostatek niti i jehlu, protože ji pak budete přišívat na ozdobný pás.

Mušle

Mušle samozřejmě nebudete vyrábět, ale ve stavu, v jakém jsou nalezeny na pláži nebo zakoupeny, jsou nepoužitelné. Kvůli následnému přichycení na ozdobný pás je nutné je něčím vyplnit. Já jsem použila modelovací hmotu FIMO, ale lze použít i sádru. Touto hmotou vyplňte mušle, povrch vyrovnejte lámacím nožem a opatrně ji vytáhněte ven, aniž by došlo k deformaci. K vytahování použijte nůž. Můžete si do hmoty zakomponovat nějaký drátek, kterým pak mušli připevníte k ozdobnému pásu.

Hmotu položte na plech a nechte ji zapéct v troubě podle návodu na obale. Na mém bylo napsáno, že se má péct po dobu 20-30 minut při 130 °C, ale mám ji přes deset let, takže technologie se již mohly změnit.

Po upečení hmotu nechte vychladnout a poté ji chemoprénem nalepte do mušle. Chemoprénem se lepí způsobem, že se lepidlo nanese na oba povrchy, které k sobě chcete přilepit. Před nanesením lepidla si vyzkoušejte, jak vám hmota do mušle pasuje, protože máte jen jeden pokus. Jakmile se povrchy natřené chemoprénem dotknou, budou se těžko odlepovat, aniž byste rozbili mušli.

Poduška z provázku

Vzhledem k tomu, že jsem doma nenalezla nic, co bych mohla použít, byla jsem nucena si podušku vyrobit. K výrobě jsem použila provázek z juty (stejně jako na kouli), který jsem omotala kolem kovových tyček na špízy dle obrázku.

Na tyčky si připevněte provázek, kterým uzavřete kraje. Já jsem na to zapomněla, takže jsem ho provlékala jehlou až nakonec. Mezi ně střídavě proplétejte provázek. Můžete to dělat jehlou, ale já jsem to dělala ručně. Na začátku si provlékněte několik provázků naráz, ať si ušetříte práci. A mezi ně pak druhou možnou cestou proplétejte nové provázky až vám vznikne celá poduška. Všechny konce provázků zauzlíkujte k poslednímu provázku v opačném směru, ostříhejte přebytečně dlouhé provázky a je hotovo.

Pokračování výroby

V tuto chvíli již máte všechno nachystané a přichází ta nejlepší věc na celé výrobě – aranžování. Vyzkoušejte si, kam co budete chtít připevnit a až budete maximálně spokojeni se svým aranžmá, vyfoťte si jej. Děláte to z toho důvodu, že svůj výtvor budete muset rozebrat a všechny části připevnit. Paměť sice můžete mít výbornou, ale v aranžování hrají roli i milimetry, takže něco posunutého o půl centimetru jinam, může způsobit horší výsledek.

Květinku a kouli z provázků k podkladu přišijte a ostatní nalepte. Teda pokud jste si do hmoty v mušlích nevložili drátky, kterými je připevníte. Já jsem je pouze lepila chemoprénem, neboť jsem na drátky zapomněla.

A to je konec. Už nezbývá nic jiného než ozdobný pás vystavit při fotografování.

Cena

Vzhledem k tomu, že vše jsem měla doma již nakoupené a ostatní věci jsem si posbírala v přírodě, mne to nestálo vůbec nic.

Tipy na závěr

TIP 1 – Na ozdobný pás se dá dát cokoliv a je vhodné jej ladit do nějakého tématu – moře, provence, květiny, souhra dřeva a kovu, nebe, …

TIP 2 – Ozdobný pás můžete využít i jinými způsoby. Například jako ozdobu květináče, daru či úložného boxu, jako dekoraci na stůl apod.