Zkušenosti s menstruačními kalíšky Fun Cup

Dlouho jsem přemýšlela, čím nahradit tampony a vložky, neboť mi vadí zbytečná produkce odpadu. I když jsem na menstruační kalíšky narazila již před pár lety, nevěnovala jsem jim žádnou pozornost, neboť jsem je poprvé viděla na portálu Slevomat. Říkala jsem si, že se jedná o nějaký čínský šmejd, jelikož produkty inzerované na tomto typu webů kvalitou většinou příliš neoplývají.

Nicméně na konci května 2019 jsem shlédla video na webu YouTube, které mne přesvědčilo o tom, že bych menstruační kalíšky mohla alespoň vyzkoušet.

Hledání vhodného kalíšku

Asi největší oříšek vás čeká právě na začátku. Internet je zaplavený různými typy menstruačních kalíšků z rozličných koutů světa.

Výrobce menstruačního kalíšku

Hned na začátku jsem věděla, že své intimní partie nebudu vystavovat nebezpečí čínských a jimi podobných produktů vyrobených mimo evropskou unii. Problém ovšem je, že na spoustě e-shopů nenaleznete informaci o původu, proto jsem tyto e-shopy automaticky vyřadila z výběru. Důvodem je skutečnost, že jsem se dočetla, že spousta firem, včetně českých, si kalíšky nechává vyrábět v Číně a pak je prodává pod svou značkou.

Do výběru jsem tedy zařadila pouze kalíšky, u kterých bylo možné dohledat výrobce.

Velikost menstruačního kalíšku

Všem musí být jasné, že každá žena je jiná, takže i velikost kalíšku nemůže být univerzální. Existují kalíšky z různými objemy od cca 9 ml do 50 ml. Liší se i průměrem v nejširším bodě, který je cca od 38 mm do 51 mm. A také délkou kalíšku od zhruba 35 mm do 65 mm.

Takhle to vypadá, že výběr velikosti byl velmi složitý, ale opak je pravdou, neboť jsem na to nešla vědecky, ale pocitově. Dočetla jsem se, že ženy, kterým ještě nebylo 30 let, sportují a ještě nerodily, budou potřebovat menší kalíšek. K tomu jsem si přičetla zkušenost s tampony – používám ty nejmenší, takže jsem se rozhodla pro malý kalíšek.

Tvar menstruačního kalíšku

Abychom to neměly jednoduché a výrobci zároveň uspokojili naše různé potřeby, na trhu existuje celá řada menstruačních kalíšků. Liší se primárně zakončením, ale mohou mít i jiný tvar. Nejběžnější zakončení je stopka, ale setkáte se také s kuličkou, očkem nebo plochou stopkou. Zakončení slouží pouze k tomu, aby se vám kalíšek dobře vytahoval.

Moji pozornost však upoutal menstruační kalíšek Fun Cup od německého výrobce erotických pomůcek Fun Factory, který zvolil jiný tvar než je obvyklé.

Koupě menstruačního kalíšku

Pokud si kalíšek budete objednávat přes e-shop, určitě na vás vyblikne věta „K danému produktu doporučujeme koupit …“. Jedná se o marketingový tah a myslím si, že pokud nejste citlivky, nic z toho nepotřebujete. Ale svůj názor vám nutit nebudu, neboť jde často proti proudu dnešního myšlení.

První vyzkoušení kalíšku

Před prvním použitím je nutné kalíšek vyvařit nebo sterilizovat ve speciálním roztoku. Z mého pohledu je zcela dostačující vyvaření.

Abych se vyhnula problémům se zaváděním v ostrém provozu, vyzkoušela jsem si to nanečisto. Zavedení se mi povedlo celkem rychle, ale nebylo to úplně ono, neboť jsem o kalíšku věděla, takže neměl zcela správnou polohu. Ale mírným zastrčením jsem ho jen poupravila a již to bylo v pořádku.

Problém ovšem nastal ve chvíli, kdy jsem ho chtěla vytáhnout. Vůbec mi nešel chytnout, pořád prokluzoval a já začala panikařit. Hlavou mi začalo běhat, že jsem si špatně vybrala, neboť Fun Cup nemá žádné uchycení, ale pouze mini výstupky na svém povrchu proti prokluzování. Pokud se vám to také stane, snažte se dostat do klidu, protože v panické hrůze nic nedokážete. Po delším boji se mi kalíšek podařilo dostat ven a mne se hodně ulevilo, protože představa, že jedu na pohotovost s takovouto záležitostí, nebyla úplně příjemná.

Ostrý provoz kalíšku

Když nadešel onen týden, opět jsem z krabičky vytáhla menstruační kalíšek. Nicméně tentokrát ne s nadšením, ale s obavami. S lubrikačním gelem jsem si zalezla do sprchy a v dřepu si jej zavedla. Bylo to jednoduché a povedlo se mi to hned napoprvé. O kalíšku jsem vůbec nevěděla.

Večer (po půl dni používání) mne čekalo vytáhnutí, kterého jsem se hrozně bála. Sedla jsem si na toaletu, zatlačila a kalíšek se mi najednou podařilo chytnout dobře, takže na první pokus jsem ho vytáhla. Moc se mi ulevilo a již bez obav jsem si kalíšek zavedla i na noc.

Další den jsem kalíšek nosila celý den a vytáhla jsem ho akorát zavčas, neboť v tu chvíli začal propouštět, což znamená, že na nejsilnější dny menstruace není vhodné mít kalíšek celý den. Další den jsem si jej raději měnila v půlce dne a narazila jsem na jednu věc. Když již máte menstruaci plně rozjetou, je nutné při výměně kalíšků intimní partie důkladně umýt. Pokud to neuděláte, budete zpočátku špinit, protože zbytky krve budou vytékat ven. Ale v ostatní dny jsem kalíšek měla celý den bez problémů.

Zhodnocení používání menstruačního kalíšku

Po několika měsících používání musím říct, že jsem maximálně spokojená. Poprvé v životě si připadám jako bych menstruaci vůbec neměla, protože o kalíšku vůbec nevím a v ničem mne neomezuje. A po pravdě řečeno, několikrát jsem na kalíšek úplně zapomněla a vytáhla jsem si ho až po 24 hodinách.

Jedinou nevýhodou je, že při cvičení jógy mi vždy proteče. U jiných cvičení se to nestává.

V neposlední řadě mám radost, že nedělám žádný odpad, který s prominutím neskutečně zapáchá. Což se o krvi v kalíšku říct nedá.

Rady na závěr

Menstruační kalíšky jsem se snažila vyvařovat po každém použití, ale někdy jsem je pouze omyla vodou a bio mýdlem. Nic se mi nestalo a hodlám to tak praktikovat i nadále. Pro citlivější ženy se prodávají sterilizační roztoky.

V návodu je napsáno, že se kalíšek má měnit po 4 až 8 hodinách. Pokud menstruaci nemáte příliš silnou, vydrží vám bez problému celý den.

Mezi výměnou kalíšků je nutné intimní partie důkladně umýt, ať nešpiníte.

Osvědčil se mi druhý způsob zavádění menstruačního kalíšku viz níže. K zavádění jsem zpočátku používala lubrikační gel, abych si nepodráždila sliznici, ale po důkladném nastudování jeho složení jsem jej vyhodila, viz článek Nebezpečné látky v kosmetických, čistících a pracích prostředcích a v tuto chvíli si vystačím pouze s vodou.

Pokud vám ze začátku nepůjde menstruační kalíšek zavádět a vyndávat dle vašich představ, nic si z toho nedělejte, jelikož v tom musíte získat praxi.