Jak probíhá let balónem

Na vánoce jsem dostala poukaz na let balónem, který měl omezenou platnost na půl roku. Nechtěla jsem letět v zimě, kdy mi bývá zima i doma, proto jsem čekala na termín v teplejším období.

Výběr termínu

Poukaz, který jsem obdržela, platil u společnosti PROMO – AIR s.r.o. I když tato společnost nabízí odlety z celé republiky, můj poukaz platil pouze na 6 odletových míst – České Budějovice, Český Krumlov, Uherské Hradiště, Brno, Hradec Králové a Tábor. Vzhledem k tomu, že jsem měla letět se sestrou, bylo těžké najít společný termín i odletové místo, neboť každá žijeme na opačném konci republiky.

V každém případě 95 % termínů bylo vypsaných na pracovní dny a velmi často brzy ráno, protože se létá pouze ráno kolem 6 nebo večer kolem 19 hodiny.

Při rezervaci letu bylo nutné pokaždé vypisovat osobní údaje včetně tělesné váhy a čísla voucheru.

Rušení letu

Když se nám podařilo skloubit termín, vždy nám let zrušili. Jednou nám let zrušili dokonce hodinu a půl před odletem! Přitom počasí se nám jako laikům zdálo být ideální – svítilo slunce, čistá obloha a vítr nefoukal.

Ukončení platnosti voucheru

Při telefonátu se zástupkyní společnosti PROMO – AIR jsem se dozvěděla, že prodloužení voucheru je zpoplatněno, což mne naprosto vytočilo a obrátila jsem se na portál Slevomat, že chci poukázky refundovat (vrátit), protože jsme před skončením platnosti poukázek již neměly kdy letět a nehodlaly jsme nic doplácet.

Při jednáních se společností Slevomat jsme dospěli k závěru, že 3 zrušení letu ze strany PROMO – AIR vede k prodloužení platnosti letenky o další půlrok.

Nicméně pozor, neděje se to automaticky, ale musíte o to požádat a ještě jim vypsat, jaké termíny vám byly zrušeny a napsat čísla vašich poukázek. Na základě tohoto vám přijde e-mail s potvrzením o prodloužení.

Jak se obléct na let balónem

Hodně lidí má mylnou představu o tom, jaká je teplota při letu balónem, což se potvrdilo i při našem letu, kdy jedna rodina v přišla se zimními bundami, i když jsme letěli na konci června.

Počítejte s tím, že při letu balónem je teplota stejná jako na zemi. Navíc při letu vás ještě ohřívá plamen z balónu, takže v létě pravděpodobně budete trpět horkem.

Co si s sebou vzít

Při letu vůbec nic nepotřebujete. Jediné co jsem ocenila byly sluneční brýle. Dále se vám může hodit repelent, který využijete před odletem. Jinak si neberte žádné pití, jídlo ani další rozptylovače, neboť let uběhne opravdu velmi rychle a byla by škoda si ho neužít.

Informace před odletem

Pokud letíte ráno, měli by vás informovat večer den předem, zda se let bude konat nebo ne. To, v kolik vám dají vědět, je hodně individuální a záleží to na pilotovi. Nicméně počítejte s tím, že vám mohou psát SMS nebo volat klidně až ve 22 hodin.

V případě, že letíte večer, měli byste dostat stanovisko dopoledne ten den. Ale jak už jsem psala výše, nám let zrušili i hodinu a půl před odletem.

Nicméně dokud vám nepotvrdí, že se poletí, neznáte ani místo srazu.

I když jsme měli sraz v 6 ráno, musely jsme se sestrou vyjet hodně brzy. Měly jsme k dispozici instrukce, že sraz je na starém parkovišti nemocnice naproti veterinární klinice, ulice Jana Evangelisty Purkyně, Uherské Hradiště. Osobně bych raději volila napsání adresy nějaké budovy v okolí, protože ve skutečnosti jsme sice stály na parkovišti naproti klinice, ale sraz byl na parkovišti vedle. Místní věděli o jaké parkoviště se jedná, my bohužel ne.

Sraz účastníků

Bylo 5:45 a na parkovišti jsme stály jen my. Zhruba 5:50 kolem projela dodávka s košem, takže jsme si oddechly, že jsme správně. Dodávka ale zaparkovala na jiném parkovišti (vedlejším). Došly jsme tam a mezitím se tam sjeli i ostatní. Pilot si odškrtal docházku a před 6 jsme v dodávce vyjeli na odletové místo, které bylo od parkoviště vzdáleno cca půl kilometru, neboť se odlétalo z oblasti Kunovického lesa.

Nachystání balónu

Chystání balónu zabralo půl hodiny a 2 pracovníci potřebovali pomoc 2 účastníků letu s držením pláště balónu, aby se správně nafukoval.

Během nafukování si od nás pilot vybral vouchery v papírové podobě.

Je vhodné se bránit vůči komárům. Jen než jsme stihli vyletět, nás málem sežrali.

Let balónem

Jakmile se balón nafoukl, mohli jsme do něj nastoupit. Koš měl kapacitu 7 lidí + pilot, ale letělo nás pouze 6, což bylo fajn, jelikož jsme v koši měli víc prostoru. Při odletu se musíte držet, ale pak si můžete dělat co chcete.

Nicméně kam se umístíte při nástupu, tam již zůstanete, protože nikdo se nikam nepřesouvá, jelikož se balón ve vzduchu otáčí.

Létat by se mělo do 1 km nad zemí, ale my jsme se pohybovali okolo 350 metrů nad zemí. Ale přišlo mi to jako bychom byli kousek nad zemí, neboť vše bylo hezky vidět.

Přistání

Po 50 minutách letu jsme se připravovali na přistání, při kterém se musíte držet madla. Přistáli jsme ladně na louce u obce Pašovice. Měli jsme jeden po druhém vylézt a zapřít se zvenčí o koš, aby neuletěl. Méně chápaví vylezli a místo instrukce si se selfie tyčkou stoupli opodál a hulákali, ať ten koš nezapomeneme držet.

Po vystoupení všech účastníků jsme společně s druhým pracovníkem, který mezitím přijel, směřovali koš na vozík auta.

Poté cca 20 minut trvalo balení balónu, u kterého ve finální fázi byla zapotřebí asistence účastníků.

Křest

Podle tradice probíhá po každém letu křest, který by měli absolvovat lidé, kteří letěli poprvé. Avšak nikdo se nás neptal, jestli to bylo naše „poprvé“.

Měli jsme si pokleknout na zem jako při žádosti o ruku s hlavou sklopenou k zemi. Nejdříve nám zapálili kousek vlasu, poté nám hlavu posypali hlínou, následně polili sektem a poslední je ofouknutí větrem. Nakonec jsme dostali skleničku se sektem, abychom si na křest připili a křestní list. Sestra řídila a já nepiji, takže jsme sklenici (snad) nenápadně vylily, zatímco ostatní si dávali do nosu, dokud celou lahev nevypili.

Křestní list z vás „udělá“ barona nebo baronku z obce, u které jste přistáli.

Odjezd na parkoviště

My jsme se se sestrou již viděly doma, ale ostatní měli chuť si povídat, takže jsme tam ještě nějakou dobu musely vydržet. Poté jsme nasedli do dodávky a byli jsme odvezeni na parkoviště, odkud se vyjíždělo. Přičemž se jednalo o trasu dlouhou 18 km.

Rada na závěr

Je dobré si zvolit odletové místo, kde je něco k vidění nebo to místo znáte. My jsme bohužel neměly na výběr a musely jsme letět z Uherského Hradiště, kde není žádná dominanta a ještě jej ani neznáme, takže z tohoto pohledu pro nás měl let malou přidanou hodnotu.

Je let balónem vhodný dar?

Pokud let balónem plánujete někomu dát jako dárek, zamyslete se nad tím, zda to opravdu ocení a bude na to mít čas.

Let balónem je opravdu krásná záležitost, ale stála nás hodně úsilí a času. Je možné, že se obdarovanému podaří odletět napoprvé, ale takové štěstí nemá každý. Z rodiny jsme letěly my a ještě jedna část rodiny a v obou případech jsme odletěli až na několikátý pokus. Druhá část rodiny dokonce až po roce. Pokud navíc obdarovaný bude muset letět odjinud než z místa svého bydliště, pak si na oněch pokusech může vyplýtvat svoji dovolenou.

Nechci vás odrazovat, ale jen vás chci donutit, abyste se nad tím zamysleli. Maminka byla šťastná, jak nádherné překvapení nám vymyslela, ale nakonec z toho byla špatná, protože jsme s tím měly jen samé problémy a komplikace.