Trip do národního parku Death Valley v USA

Z pouštního města Las Vegas naše kroky vedly do ještě víc vyprahlé části naší planety zvané Death Valley, česky pak Údolí smrti. Národní park Death Valley mne vůbec neoslovil a byl pro mne jednoznačně nejméně zajímavý ze všech míst, které jsem v USA navštívila. Nicméně je to ovlivněno i tím, že jsme navštívili turisticky doporučovaná místa místo těch, která by byla šitá na míru přímo nám.

Mapy národního parku Death Valley, trailů a kempů naleznete zde.

Do parku jsme přijeli od obce Trona ležící v pustině s řadou opuštěných domů a hromadami minerálu zvaného trona.

Běžně jsou u vjezdů do národních parků okénka, u kterých se platí vstupné, ale tady nebylo. Ovšem nejlepší je si zakoupit roční vstupenku do národních parků (America the Beautiful Pass), pokud máte v plánu jich navštívit vícero.

Není zde mobilní signál.

Na řadě míst v USA je zakázáno kouření, což platí i pro Údolí smrti. Rovněž zde není žádný mobilní signál.

Mesquite Flat Sand Dunes

První zajímavost, kterou jsme potkali, byly písečné duny v oblasti Mesquito Flat Sand Dunes. Na parkovišti byly k dispozici suché toalety a všudypřítomné cedule, které nedoporučovaly vycházky kvůli vedru. Paradoxní je, že u výjezdu z jednosměrného parkoviště byla informační tabule, že na písečné duny se nesmí vstupovat, neboť tam žijí velmi jedovatí živočichové. To už jsem je samozřejmě se všemi ostatními turisty řádně prozkoumala :-D.

Furnace Creek

Cestou jsme minuli oblast Furnace Creek, která ve vyprahlé poušti působí dost zvláštně. Jedná se o luxusní hotel The Oasis, za kterým se nachází turistické centrum (Visitor Center), kemp a další zajímavosti.

Golden Canyon Trail

Druhou zastávku jsme si odbyli u trailu Golden Canyon, jenže po chvíli jsme zhodnotili, že jít v teplotě přes 40 °C 5 km po slunci, není úplně ideální. Obzvláště, pokud máte na národní parky jen 1 den, musíte si pečlivě srovnat vaše priority, neboť žádný americký národní park nejde za tuto dobu projít.

Badwater Basin

Poslední velkou zastávkou v této vyprahlé krajině pro nás byla oblast Badwater Basin, která se nachází 86 metrů pod úrovní moře. Jedná se sice o nejnavštěvovanější místo v Death Valley, ale osobně nechápu proč. Možná proto, aby se lidé mohli pochlubit, že byli pod úrovní moře.

Je tu jen kaluž vody a cesta ze soli. Dle Google Maps jsme si mysleli, že když po oné solné cestě půjdete dál, uvidíme jezero nebo něco, ale nic tam nebylo. Při této krátké vycházce se mi udělalo tak špatně, že jsem měla co dělat, abych dokázala dojít zpět, neboť teplota atakovala hranici 50 °C. Takže poslouchejte cedule, které i zde informují, že nemáte nikam chodit.

Artists Drive

Měla jsem toho plné kecky, takže jsme se již obrátili a vyrazili zpátky. Cestou jsme ještě najeli na jednosměrnou silnici Artists Drive, která stála za to. Krásná cesta lemovaná horami byla kouzelná.

Zastavili jsme se také u oblíbené Artists Palette, kde by horniny měly zářit mnoha barvami. Nicméně ve skutečnosti rozdílné barvy nejsou příliš patrné a dle propagačních materiálů soudím, že jsou fotografie uměle dobarvované.

Towne Pass

S Death Valley jsme se rozloučili v horském průsmyku Towne Pass.

Co jsme měli navštívit v Death Valley

Jak už to tak bývá, později zjistíte, co byste rádi viděli. Mimo Scotty’s Castle a celou oblast Grapevine Canyon s dolem a mlýnem Keane Wonder (Keane Wonder Mill and Mine) a kráterem sopky Ubehebe (Ubehebe Crater), které jsou kvůli poškození ze silné bouřky uzavřeny, takže jsme tam ani nezkoušeli jezdit, jsme rozhodně neměli minout vyhlídku Father Crowley Vista Point u rokle Rainbow Canyon (slangově nazývané Star Wars Canyon), kde je možné pozorovat průlety stíhaček amerického námořnictva. Dále také komplex pecí na uhlí ve Charcoal Kilns, město duchů Rhyolite (Ghost Town) a Panamint City či Harmony Borax Works s pozůstatky po těžbě boraxu.

Někoho mohou zaujmout útvary vytvořené ze soli, které naleznete v oblasti Devil’s Golf Course, skalní most Natural Bridge, Racetrack Valley, kde se nachází suché jezero s takzvanými „sailing stones“, což jsou kameny, které se záhadným způsobem po jezeře pohybují a zanechávají za sebou stopy.