Trip do národního parku Sequoia v USA

Z ruchu velkoměsta LA jsme opět vyrazili do přírody – Sequoia National Park. Trošku s obavami, zda vybranou cestou (dle Google Maps Mountain Highway 99) kolem jezera Isabella (Isabella Lake) přes obec Kernville a Johnsondale projedeme, neboť strýček Google říkal, že cesta nemusí být průjezdná. Nicméně sjízdná byla, ale není celoročně otevřená, pravděpodobně kvůli sněhu.

Mapy parku, trailů a kempů si můžete stáhnout zde.

Sequoia National Forest

Nejdříve jsme vjeli do Sequoia National Forest, kde nás čekala silnice lemovaná lesy, divokou řekou, horami a přeplněnými kempy. Plni očekávání jsme vyhlíželi mohutné sekvojovce obrovské (Giant Sequoia), ale marně.

Trail of 100 Giants

Najednou jsme minuli jeden sekvojovec, který se vznešeně tyčil u silnice, ale nestihli jsme hned zastavit, takže jsme auto odstavili na parkovišti opodál, kde se platilo parkovné $5, což není obvyklé, že by se za parkování v přírodě platilo. K dispozici tu byly i suché toalety.

Jednalo se o Trail of 100 Giants, který byl naprosto okouzlující. Nikterak náročná stezka nás dovedla k velkému množství sekvojovců, kteří svou mohutností budili respekt.

Bez ruchu turistů, bez plotů a dalších zábran jsme mohli stromy prozkoumávat jak jsme chtěli. Do mnohých z nich se dalo vlézt, neboť byly poškozené. Mrzí mne, že fotografiemi nelze vyjádřit nádheru a vznešenost těchto velikánů. Možná se vám může zdát, že to nestojí na to, ale opravdu stojí, je to neskutečný zážitek!

Po vycházce jsme již vyrazili na ubytování do obce Tulare, jelikož u národních parků jsou veškeré ubytovací kapacity velice drahé.

Vyhlídka Moro Rock

Další den jsme vyrazili do národního parku Sequoia od obce Tree Rivers. U vjezdu jsme ukázali roční vstupenku do národních parků America the Beautiful Pass společně s občanským průkazem. Obdrželi jsme zde mapu parku, jelikož v celé oblasti opět není žádný mobilní signál.

V parku není mobilní signál.

První zádrhel nás potkal, když jsme přijeli ke Giant Forest Museum, u kterého jsme měli najet na vedlejší silnici, která byla uzavřená (je zavřená o víkendech a svátcích). Parkoviště v této oblasti bylo přeplněné, takže nás rangerka poslala zpátky na nějaké parkoviště, z kterého jezdí autobus (shuttle) zdarma. Nicméně jsme měli štěstí a našli jsme místo na parkovišti kousek pod muzeem a nahoru došli pěšky. U muzea jsou toalety s tekoucí vodou a pítkem, takže je dobré tohoto komfortu využít.

V parku jezdí autobusové linky (shuttle) zdarma.

Odtud jsme shuttlem vyrazili směr vyhlídka Moro Rock. Autobus zastavil přímo pod skálou, na kterou vedlo několik desítek až stovek do horniny vytesaných schodů a úzkých cestiček s minimálními zábranami. Výhled z Moro Rock byl ovšem úchvatný.

Tunnel Log

Shuttlem jsme dále pokračovali k sekvojovci obrovskému, který okolo roku 1930 spadl na silnici. Lidé místo odklizení stromu zvolili vytesání otvoru tak, aby jím auta mohla projíždět, a tak vznikl Tunnel Log.

Je dobré si počkat až se celý dav s atrakcí vyfotí, neboť poté ji budete mít sami pro sebe. Nikoho již zajímat nebude, pokud ovšem nebudete mít takovou smůlu, že byste tam narazili na Asiaty, kteří změnili své cestovatelské návyky a na všech místech se bezohledně fotí bambilionkrát, i když za nimi stojí stometrová fronta.

Dále jsme chtěli pokračovat shuttlem k místu, odkud se vychází k Tharps Log, ale autobusy neustále jezdily přeplněné, takže nás řidič nechtěl vzít, proto jsme se na další zastávku vydali pěšky.

Chimney Tree

Cestou jsme narazili ještě na cedulku upoutávající na Chimney Tree, takže jsme nejdříve zašli tam. Jednalo se zbytek sekvojovce, který byl dutý. Pokud si chcete udělat procházku, pak se jedná o nenáročnou trasu, ale samotný Chimney Tree není ničím zvláštní, když jsme byli na stezce Trail of 100 Giants, kde byly k vidění mnohem lepší kousky. Cestou jsme prošli také kolem Crescent Meadow.

Tharps Log

Tharps Log je srub vytesaný indiánem Tharpem do spadlého sekvojovce obrovského. Ovšem nečekejte žádné zázraky. Uvnitř jsou pouze desky sloužící účelu, sezení, stravování a spaní + pozůstatek kamen.

Od srubu se dá pěšky dojít až k nejmohutnějšímu stromu na světě, ale my jsme zvolili cestu zpět a jízdu shuttlem.

Sherman Tree Trail

Nejhorší situace byla na stezce Sherman Tree Trail, kde bylo nesnesitelné množství turistů. Stezka byla ohraničená plotem a nejmohutnější strom na světě Generál Sherman (General Sherman Tree) byl rovněž chráněn oplocením, ale jej turisté nezničili. Na fotografii se stromem se stála megadlouhá fronta, takže tím jsme opravdu neztráceli drahocenný čas a vyfotili se s ním pouze z boční části.

Kousíček od parkoviště se nacházel spadlý sekvojovec, který byl vytesán tak, aby ním lidé mohli procházet – Sequoia Tunnel.

Jedná se turisticky velmi oblíbené místo, takže shuttly jezdí přeplněné.

Zde jsme se opět nedostali do prvního autobusu a do druhého nás řidič vzal jako úplně poslední pasažéry, takže je to tady krutý boj a je nutné si dávat pozor, ať nasednete do správného, jelikož tu jezdí několik linek.

Jezero Hume

Jakmile jsme se vymotali ze sevření davů lidí, vyrazili jsme směr Kings Canyon Scenic Byway. Cestou jsme minuli jezero Hume (Hume Lake), v jehož okolí to žilo turisty.

Grizzlyho vodopády

Po projetí velké části silnice zvané Kings Canyon Scenic Byway jsme narazili na pro nás poslední zajímavost – Grizzly Falls. Jedná se o vodopády v těsné blízkosti silnice, u nichž je mini parkoviště, suché toalety a piknikové posezení.

Zajímavosti o sekvojovci obrovském

Sekvojovci jsou největší stromy na světě co se týče jejich mohutnosti (objemu), nikoliv výšky. Věk nejstarších sekvojovců se odhaduje na 2 až 3 tisíce let. Avšak pro mne nejúžasnější vlastností je, že tyto stromy dokáží odolávat požárům díky své silné kůře a navíc umí zhojit rány, které na nich požáry napáchaly.

Pokud se na to podíváme z přírodního zákona, pak je to logické, neboť sekvojovec se není schopen bez požáru rozmnožit, jelikož jeho semena jsou tak malinká, že neumí vyhrát krutý boj o místo s jinými semenáčky. To znamená, že po požáru se otevřou šišky, které na stromě mohou růst i 20 let, uvelebí se v požárem zničené krajině a vesele si rostou, pokud je teda nezničí příliš brzký požár, na který ještě nebyli připraveni.

Rady na závěr

Palivo tankujte mimo Sequoia National Park, neboť i když se tu nachází 2 čerpací stanice, jsou velmi drahé. To platí i obecně. Také není vhodné tankovat na první čerpací stanici po výjezdu z parku, která má stále také vyšší ceny než konkurence.

Další skutečností je, že ubytování v národních parcích a jejich blízkém okolí je také velmi drahé.

I v národních parcích se třídí odpad.

V Americe se třídí odpad jiným způsobem než v ČR. U nich ve většině případů existuje jedna nádoba na směsný odpad (trash) a druhá na tříděný odpad. To znamená, že papír, plasty, kovy a sklo se vhazuje do jednoho kontejneru. Kvůli zvířatům jsou tyto kontejnery opatřeny zástrčkou ve stylu našich kontejnerů na textil, takže méně chápaví turisté s tím měli problém.

Co jsme měli navštívit v Sequoia National Park

Původně jsme měli v plánu navštívit jeskyni Crystal (Crystal Cave), ale vstupenky do ní se musí zakoupit při vjezdu do parku, na místě to již není možné.

Lovci nejmohutnějších stromů si mohou prohlédnout také 2. nejobjemnějšího sekvojovce pojmenovaného jako General Grant Tree v oblasti General Grant Grove.

Mimo ruch turistů za vodopády, mohutnými stromy, divokou řekou a skalními útvary můžete vyrazit do Cedar Grove v King Canyon National Park, který sousedí s národním parkem Sequoia a autem se do něj dostanete jen po silnici Kings Canyon Scenic Byway.