Trip do San Franciska v USA

San Francisko je město, které při návštěvě Kalifornie nesmíte vynechat. Je nutné počítat s tím, že počasí San Franciska ovlivňuje Pacifik a z minuty na minutu se tu může počasí diametrálně změnit.

Ze dvou našich návštěv a celkově 4 dnů zde strávených jsme si nikdy nevychutnali celý den krásné počasí. Obecně je zde poměrně chladno v porovnání například s jižně položeným Los Angeles.

San Francisko je typické kopcovitým terénem. Strmé ulice jsou neskutečné a projížďka po nich je adrenalinem. Naleznete tu mrakodrapy, viktoriánské domy i budovy podobající se českým městským historickým domům.

Turisté si často dopřávají projížďku takzvaným Cable Car, což je historická tramvaj bez dveří, která je tažená lanem v zemi do sanfranciských kopců.

Jako všude v USA má i San Francisko 2 tváře – tu nablýskanou a tu kterou byste raději neviděli. Za prvé se na mnoha místech povalují bezdomovci a za druhé tu naleznete části, do kterých raději nevcházejte.

Při první návštěvě San Franciska jsme podcenili rezervaci ubytování, takže na nás zbyl jen předražený hnus v černošské čtvrti se společným sociálním zařízením, výhledem do potrubí a zdi další budovy, která byla metr od našeho rádoby okna. Nicméně ani včasná rezervace by nám nepomohla, neboť San Francisko zrovna hostilo obří konferenci.

Vyhněte se návštěvě města v době konferencí.

Ubytování ale bylo jen špičkou ledovce hrůzy, protože dojít od auta k ubytování byla jako procházka o přežití. Nikdy jsem se tak nebála, nehledě na všudypřítomný zápach moče atd. Za celou noc jsem nezamhouřila oči kvůli hluku zvenčí.

Níže naleznete výčet zajímavostí, které jsme stihli za svůj život navštívit.

Parkování v San Francisku

Při naší první návštěvě San Franciska v roce 2014 jsme nalezli bezplatné parkování, ale tentokrát se nám to nepodařilo, takže jsme auto zanechali na Pier 30 za $17 na den. Ale dají se najít místa, kde se dá parkovat zdarma, nicméně jen na omezenou dobu, většinou 1 až 2 hodiny. Existuje mnoho webových portálů s výčtem parkovacích míst.

Zajímavosti San Franciska

Nejdříve se podíváme na pobřeží. Z Pier 30 jsme se prošli pod dvoupatrovým mostem Bay (Bay Bridge) a zamířili k centru pobřežního dění. Komu stačí jen procházky, pobřeží je k tomu jako stvořené.

Ferry Building

Kdo má rád lokální výrobky, musí zavítat do budovy Ferry Building, která je plná zajímavých obchůdků s lokálními či speciálními produkty a restaurací. Naleznete tu také toalety (restrooms) zdarma.

Pier 7

Kouzlo dřevěného mola vybíhajícího daleko do Sanfranciské zátoky (San Francisco Bay) si můžete užít na Pier 7.

Exploratorium

Exploratorium na Pier 15 a 17 zaujme ty, kteří rádi navštěvují interaktivní výstavy (obdoba české Pevnosti poznání v Olomouci, iQLANDIE v Liberci, VIDA! centra v Brně, Techmania Science centra v Plzni aj.). Výhodou je to, že od 18 do 22 hodin je vstup povolen pouze starším 18 let, takže si dospěláci mohou nerušeně hrát.

Alcatraz

Jediné místo, z kterého odjíždí lodě (Alcatraz Cruises) na Alcatraz je Pier 33. Nicméně na místě si vstupenky nekoupíte, neboť jsou klidně několik měsíců dopředu vyprodány. Všechny ostatní lodě se mohou plavit jen okolo ostrova. Zároveň tu naleznete model Alcatrazu a toalety zdarma.

Na ostrově se pak může jíst pouze v přístavišti, nikde jinde. Jsou tam toalety i pítka, a pokud nemáte speciální vstupenky, chodíte si po ostrově sami. Jen v budově věznice si vystojíte obří frontu na audioprůvodce.

Vstupenky na Alcatraz si musíte zařídit klidně několik měsíců dopředu.

Dle vstupenky byste měli stihnout zpáteční loď o 2 hodiny později, nicméně nikdo to nekontroluje, takže jakou lodí pojedete zpět, je již na vás.

Různé typy prohlídek Alcatrazu

Samotný Alcatraz je největším lákadlem celého San Franciska. Nicméně pokud si jej chcete opravdu vychutnat, doporučuji zakoupení nejdražší vstupenky – Alcatraz Behind The Scenes Tour.

Ta vám zaručuje, že se nikde nebudete mačkat s davy dalších lidí, uvidíte naživo mechanismus věznice, poslechnete si povídání od bývalých zaměstnanců vězení a dostanete se do uzavřených částí. Návštěvníci s touto vstupenkou totiž na ostrov vstupují až ve chvíli, kdy se ostatní z ostrova vracejí.

Naproti tomu s obyčejnou vstupenkou vás loď vysadí na ostrově ve stylu „dělej si co chceš“. Při příjezdu si můžete zakoupit mapu ostrova, ale dle mého názoru to jsou vyhozené peníze, neboť není tak velký, abyste se tam někde ztratili. Navíc vás poženou davy jiných lidí.

Osobně jsem byla z obyčejné prohlídky zklamaná, neboť většina budov je ve značném stádiu rozkladu, mnoho z nich tu již nestojí, téměř všechno bylo veřejnosti uzavřeno a informační tabule často nikde ani nebyly nebo informovaly o nezajímavých věcech. Do zahrad jsem se dostala úplnou náhodou, neboť jakmile jsem z ní vylezla, okamžitě ji uzavřeli. Naštěstí nerozumím anglickému mluvenému slovu, takže jsem nemusela stát mega frontu na vypůjčení audioprůvodce.

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf je v podstatě městskou částí, na které se nachází řada zajímavých atrakcí – zábavný Pier 39, historický Pier 45, vyhlídkový Municipal Pier a řada restaurací, muzeí a obchůdků se suvenýry, speciálními produkty (chilli omáčkami, sladkostmi aj.) a oblečením.

V této oblasti se rovněž setkáte s pouličními umělci a baviči, kteří zapojují veřejnost do svých show.

Pier 39

Milovníci obchůdků se suvenýry, oblečením s brandem San Franciska a dalších zvláštních obchůdků s psími potřebami, čokoládou, sladkostmi, plyšáky na míru aj. si přijdou na své na mole 39 (Pier 39), které je rozděleno do dvou levelů. Nachází se tu také dětský kolotoč a pódium na akce, které se tam pravidelně konají.

Nejzajímavější podívanou jsou ovšem lachtani, kteří se předvádějí před zraky přítomných lidí. Žijí volně, ale každoročně se vracejí v čím dál větším počtu na Pier 39.

Historic Pier 45

Vřele doporučuji návštěvu Pier 45, u kterého kotví loď SS Jeremiah O´Brien a ponorka USS Pampanito z 2. světové války. Na obou atrakcích chodíte sami s audioprůvodci a můžete se na cokoliv doptat všudypřítomného personálu. V Americe je běžné, že na všech takových zajímavých místech pracují lidé, kteří na daných místech pracovali v době jejich provozu, což platí i pro tyto případy. Vždy jsou nějak odlišeni od ostatního personálu, např. jinou barvou kšiltovky, trička aj.

Počítejte ovšem s tím, že jen prohlídka lodi vám zabere spoustu času. Ale na druhou stranu můžete říct, že jste byli na místě, kde se natáčel film Titanic. Prohlídka ponorky je pak cca na hodinu.

Na Pier 45 naleznete také Museum mechaniky (Musée Mécanique) s jednou s největších světových sbírek historických herních automatů a hracích strojů, které jsou stále v provozu. Vstup je zdarma, neboť vlastníci spoléhají na to, že lidé nahází bankovky do automatů.

Hyde Street Pier

U tohoto mola kotví historické lodě, které si můžete prohlédnout.

Municipal Pier

Po betonovém mole stočeném do oblouku se můžete projít na Municipal Pier. Nachází se u něj také Maritine Museum a park.

Lombard Street

Jedna z nejklikatějších ulic na světě Lombard Street se nachází právě v San Francisku a nejblíže je od Hyde Street Pier. V Google mapách je spojená s další klikaticí Vermont Street, ale ta je v úplně jiné části San Franciska.

My jsme k Lombard Street jeli autem a zaparkovali jsme na nejšikmějším parkování, které jsme kdy zažili. Auto se nám to toho kopce rozjíždělo jen s pedálem na podlaze a to mělo co dělat.

Ulice jako taková je sice zvláštní, ale pokud nemáte dostatek času, můžete ji vynechat. Nachází se tu milion turistů, ať už pěších, tak v autech, kteří stojí frontu, aby ulicí mohli projet. V době naší návštěvy nijak zvlášť neoplývala pestrou květinovou výzdobou a nebylo možné ji vidět tak, jak je prezentována v brožurách.

Coit Tower

Z Lombard Street je viditelná rozhledna Coit (Coit Tower), na kterou se platí vstupné. Je zajímavé, že je zde rozdílné vstupné pro rezidenty a nerezidenty a nikomu to nevadí.

Myslím si ovšem, že není nutné na ni chodit, neboť z mnoha míst San Franciska je lepší výhled.

Golden Gate Bridge

Dominantou San Franciska je červený most Golden Gate (Golden Gate Bridge). Nejlepší je auto ponechat na Merchant Rd Parking, kde je možné nějakou dobu parkovat zdarma a od vyhlídky na most je to opravdu jen kousíček. Kdo má čas, může se odtud projít k fortu pod mostem (Fort Point), který je ovšem otevřený jen někdy.

Sutro Bath

Magickou atmosféru nabízí pozůstatky lázní Sutro (Sutro Bath). Dříve obrovský komplex lázní s krutým osudem na pobřeží Pacifiku dnes připomínají jen obrysy základů bazénů.

Parkoviště je tu veliké a zdarma. Navíc tu je informační centrum s toaletami.

Vyhlídka Twin Peaks

Vyhlídka Twin Peaks je významná tím, že by z ní mělo být vidět na celé San Francisko. Nám ovšem nebyla souzená, neboť při cestě k ní začalo pršet a na vyhlídce, kde je možné parkovat zdarma, byla hustá mlha, přes kterou nebylo vidět ani metr před sebe. I tak tam bylo hodně turistů, takže při krásném počasí tu bude problém zaparkovat.

Bezobslužný obchod Amazon Go

Samozřejmě jsme si nemohli nechat ujít návštěvu bezobslužného obchodu Amazon Go.

Turisté tam často jen nahlédnou, vyfotí a mizí někde v dáli. Nicméně my jsme to chtěli také vyzkoušet a doporučuji to i vám. K návštěvě vám stačí pouze chytrý telefon s aplikací Amazon Go, do které se přihlásíte svým účtem z Amazonu, pokud jej máte. Z aplikace naskenujete QR kód u vstupu do obchodu a poté již můžete směle vybírat, co je vám libo.

I když jsme nutně nic nepotřebovali, chtěli jsme to vyzkoušet i v praxi. Vybrali jsme si 2 věci, vzali si je do náručí a odešli jsme ven. Nic jsme nikde neskenovali, neukazovali ani nic podobného. Po východu na nás pípl mobil s informacemi o našem nákupu a stržení určité částky z platební karty. Naprostá bomba 🙂 K tomu všemu tu je toaleta přístupná na PIN a kuchyňka s posezením pro ohřátí hotovek zakoupených v obchodě.

Co jsme měli navštívit v San Francisku

Osobně bych se ještě podívala do Chinatown s čínskou komunitou, Golden Gate Parku a fortu pod Golden Gate Bridge (Fort Point). Zajímavé by to ovšem mohlo být také ve čtvrti Haight-Ashbury s retro nádechem či Alamo Square s viktoriánskými domy.

Jeden komentář