Výroba ekologických tablet do myčky

Po čistce čistících, mycích, pracích a kosmetických výrobků jsem se konečně rozhoupala k domácí výrobě ekologických tablet do myčky. Vzhledem k tomu, že na českých webech se opakoval 1 recept lišící se pouze kvalitou vstupních surovin, rozhodla jsem se hledat i v zahraničí, kde jsou zdroje o poznání pestřejší.

Tím, že jsem neměla k dispozici veškeré suroviny a moje touha po ekologické tabletě do myčky byla silnější než čekání, rozhodla jsem se použít ty nejobyčejnější suroviny, které seženu všude.

Test domácích tablet do myčky

Jakmile došlo na první ostré testování v malé myčce Bosch, byla jsem jako na trní. Mamince jsem o tom raději ani neřekla, protože při výrobě na mne nešetřila poznámek, ať nevybouchneme. Samozřejmě ze srandy, ale mrzelo by mě, kdybych musela říct, že nefungují.

Moje obavy se ovšem nepotvrdily. Myčka společně s doma vyrobenou tabletou zvládla vše umýt stejně jako s kupovanou tabletou.

To, že občas neumyje zašmudlanou pánev, neberu jako selhání, neboť to neumyjí ani kupované tablety. Nádobí je čisté, skleničky lesklé.

Jak vyrobit ekologické, levné a účinné tablety do myčky?

Jak na ně? Je to jednoduché a zabere to maximálně 5 minut.

Ingredience

  • Jedlá soda
  • Kyselina citronová
  • Sůl
  • Esenciální olej
  • Voda

Neudávám množství, protože je na vás kolik si jich budete chtít vyrobit. Důležité také je, kolik máte k dispozici formiček.

Náčiní

  • Forma (používám formu na led z řetězce Pepco nebo plato z bonboniéry)
  • Miska (používám kovovou nebo skleněnou)
  • Míchátko (používám dřevěné)
  • Igelitové rukavice nebo pytlík
  • Rozprašovač
  • Odměrka nebo jakákoliv souměrná malá nádoba (používám skleničku po pečeném čaji)

Postup

Vezměte si vaši odměrku, dále jen nádoba. Já používám malinkatou skleněnou zavařovačku po pečeném čaji, do které se vejde 50 gramů sody. Ta mi stačí na 12 ks tablet do malé myčky. Zjistila jsem, že do klasické myčky, budu potřebovat větší tablety, takže jich nebude 12, ale o něco méně, to ještě musím otestovat.

Do misky přidejte 1 celou nádobu jedné sody, 1/4 nádoby soli a 1/2 nádoby kyseliny citronové. Vše promíchejte a nakapejte do misky několik kapek esenciálního oleje dle vašich preferencí. Opět promíchejte.

Aby se ingredience pospojovaly, rozprašovačem obsah misky potřísněte obyčejnou vodou a vše pečlivě promíchejte. Nedávejte vody moc, jen tak, aby když směs míchátkem přimáčknete k misce, z ní byla spojená hrouda. Nebojte se, když to začne bublat.

Jakmile směs máte rozmíchanou a schopnou držet u sebe, vložte ji do formy vždy po jedné malé lžičce, aby směs byla pouze do půlky formy. Tableta ještě mírně nabobtná.

Po rozporcování směsi si nasaďte igelitové rukavice a směs v každém okénku pořádně udusejte. Poté nechte tablety do druhého dne schnout.

Další den tablety vyjměte a vložte je to uzavřené sklenice, kde budou čekat na první použití.

Tablety nejsou z vrchní části krásně rovné, ale to mi vůbec nevadí.

Cena domácí ekologické tablety

Cena takto vyrobené ekologické tablety do myčky se odvíjí od toho, za kolik jste schopni nakoupit vstupní suroviny. Nicméně i tak je cena výrazně nižší, než je prodejní cena klasických tablet do myčky.

Výpočtem mi cena 1 takto vyrobené tablety do myčky vyšla na 0,64 Kč.

Tipy na závěr

Na svou první várku jsem neměla esenciální olej, který tablety ovoní a měl by zabránit tomu, aby myčka na nádobí zapáchala, proto jsem do směsi nakapala šťávu z citronu a fungovalo to skvěle. Takže pokud nejste přívrženci olejů, postačí i tohle.

Na internetu se píše, že máte používat mořskou kvalitní sůl a prací sodu atd. Nevím, já používám obyčejnou kuchyňskou sůl s fluorem a jódem a místo prací sody jedlou sodu, jelikož to ve mne evokuje větší nezávadnost.

Do tablet jsem použila přírodní esenciální olej s vůní červeného pomeranče. Voní moc hezky, ale do budoucna budu testovat i jiné.

Na zahraničních webech se můžete setkat s tím, že do tablet do myčky přidávají např. ocet, borax nebo ekologické čistící prostředky. Nicméně ocet se mi nelíbí kvůli zápachu, u boraxu si nejsem jistá jeho nezávadností a kupovat do tablet ekologický čistící přípravek mi přijde zcestné. Proto jsem zvolila výše uvedenou recepturu, která se mi osvědčila.

Věřím, že i vás nalomím k šetrnějšímu životnímu stylu, byť vás bude stát malinko času navíc 🙂