Názor na knihu Faktomluva od Hanse Roslinga

V seznamu doporučené literatury Billa Gatese byla kniha Faktomluva s podtitulem Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají od Hanse Roslinga. Vzhledem k tomu, že zakladatel společnosti Microsoft je mým velkým vzorem, nemohla jsem ji ignorovat.

V knihovně jsem na ni čekala přes půl roku. Dočkala jsem se jí jen díky tomu, že knihovna zkrátila výpůjční lhůtu na polovinu a znemožnila prodlužování.

Z počátku jsem si říkala, že knihu ani nedočtu, neboť mne dané téma vůbec nezajímá. Povídání o tom, že již neexistuje rozdělení světa na rozvojové a rozvinuté státy, kolik lidí je na světě očkováno, jak pan Rosling pomáhal v chudých oblastech Afriky, jak jsou lidé neinformováni o stavu světa atd. Nebo že média zkreslují informace, což je všeobecně známá věc. Ale něco mi říkalo, že Bill Gates by přece nedoporučoval něco, co by mi nic nepřineslo. Proto jsem četla dál.

Po pár dnech jsem knihu dočetla a vše mi najednou začalo dávat smysl.

Co jsem si z knihy odnesla?

Na zprávy jsem se vždy dívala s určitým odstupem, neboť znám praktiky médií i jejich ovlivnitelnost. Nicméně z nějakého důvodu se do mne ty negativní informace dostávaly. A já si je nikdy nedávala do větších souvislostí a tím pádem se mne často ujímala úzkost z toho co se děje.

Autor Faktomluvy popsal 10 instinktů, které nás do těchto stavů dostávají – instinkt propasti, negativity, lineárnosti, strachu, zkreslení velikosti, zobecnění, osudovosti, jedné perspektivy, ovlivňování a urgentnosti. Všechny důkladně popsal i na konkrétních případech a mne se najednou ulevilo, neboť se na vše dívám s větším nadhledem.

Pan Rosling má samozřejmě i názory, s kterými se vůbec neztotožňuji (např. v otázce týkající se přelidňování planety), ale i tak jsem ráda, že jsem svůj čas knize věnovala. Největší přínos totiž vidím v otázce businessu. Zcela mi otevřela oči, protože vzrůstající úrovní chudých zemí se otevírají možnosti odbytu produktů a podnikání.

Autorovy myšlenky

Počet obyvatel planety se dle autora zastaví na 10 miliardách.