Názor na knihu Odpověď od Allana a Barbary Peasových

Z mé první návštěvy Cashflow Clubu jsem si odnesla tip na skvělou knihu Odpověď s podtitulem Rozhodněte se, co chcete od života, a ostatní přijde samo od Allana a Barbary Peasových.

Tuto knihu mi seslal sám andělíček, aby mne konečně donutil nad věcmi přemýšlet jinak. Tak jak jsem to dělala dříve, a především v době, kdy mi nebylo nejlíp. Konečně jsem získala odpověď na to, pomocí čehož jsem dříve dosahovala úspěchů a teď se na mě řítí jedna nepříjemnost za druhou.

Autoři objasňují, proč se kolem nás často objevují věci, které nechceme nebo například situace, kdy si vyhlédneme krásné auto, které dle našeho názoru zatím nikdo nemá, ale jakmile si jej koupíme, uvidíme ho na každém kroku. To samé platí, když ve změti mluveného slova, které nás nezajímá, zbystříme až ve chvíli, kdy uslyšíme svoje jméno.

Kniha se mi četla velmi lehce a bavila mne. Opět je to jedna z forem motivace, ale tentokrát takové, ve které vidím reálné zkušenosti ze svého života.

Co jsem si z knihy odnesla?

V paměti mi nadosmrti utkví pojem RAS neboli retikulární aktivační systém, který stojí za výše zmíněném. Autoři jej přirovnávají k GPS, neboť stačí znát cíl a RAS začne vyhledávat informace, které potřebujeme na cestě k cíli. Pokud sami sebe přesvědčíme o tom, že něco chceme, začnou se kolem nás objevovat informace a indicie, které nás k tomu dovedou.

Možná nad tím pochybujete, ale mozek denně musí zpracovávat neuvěřitelné množství informací, vjemů a pokynů, které se na něj řítí, proto je nucen používat filtr. Pokud si mozek naprogramujete k tomu, co opravdu chcete, bude vám přednostně předkládat informace k dané záležitosti.

Z toho vyplývá, že musíte myslet jen na to a představovat si jen to, co chcete, nikoliv to, co nechcete. Z vlastní zkušenosti vím, že se kolem mě i mne samotné děly samé škaredé věci, dělo se přesně to, co jsem nechtěla, viděla jsem jen to negativní a nedokázalo mne z mé úzkosti nad příšerností světa nic vysvobodit. Dokud jsem tedy nezměnila své myšlení. Neříkám, že je to jednoduché, mnohokrát mne stále přepadne špatná nálada, která se mi snaží do hlavy vměstnat zlé myšlenky, ale přesto se snažím je eliminovat a nahradit pozitivními myšlenkami na svůj vysněný úspěch a spokojený život. A věřte nebo ne, vše je najednou hezčí. Jako mávnutím kouzelného proutku, přitom se v mém životě zatím nic nezměnilo.

Kroky k dosažení cílů dle autorů

Je nutné myslet pouze na to, co chceme. Vše si vizualizovat a ujišťovat se, že to dokážeme. Vyvarovat se stěžování si a negativních myšlenek.

Nepřemýšlet, jak to udělat, protože po fázi nadšení pro nějaký cíl přichází fáze, v níž mozek začne produkovat spoustu myšlenek, co všechno se může pokazit, shrne, co všechno neumíte atd., a začne vás nalamovat, až vás úplně odradí. Jakmile se začnou objevovat odpovědi, musíme si vytvořit plán.

Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.

Allan a Barbara Peasovi

Všechny osobní cíle si sepsat na papír do 3 kategorií, přičemž první kategorie musí mít termíny, do kdy toho chceme dosáhnout.

Nesmíme si cíle dávat v negacích. Pokud chce někdo přestat kouřit, nesmí si cíl definovat stylem: „Přestanu kouřit!“, ale od ledna ze mne bude nekuřák. Člověk vážící 100 kg, který chce zhubnout, si nesmí říct, že zhubne, ale že do konce roku bude vážit 80 kg.

Pokud je to možné, cíle si specifikovat hodně podrobně. Nestačí napsat, chci krásné bydlení, ale chci moderní prosklenou vilu na břehu soukromého jezera vybavenou jedinečnými kousky od světově uznávaných designérů o rozloze přesahující 200 m2.

Vžít si dobré návyky – jíst zdravě, cvičit, odpovídat na e-maily hned, plánovat věci při jiných nenáročných aktivitách atd.

Zbavit se všech špatných návyků. Např. nechávám se zneužívat ostatními, stěžuji si, nesměji se, zbytečně koukám na TV, říkám, si, že na to nemám, nepečuji o sebe apod.

Je nutné se obklopit inspirativními lidmi, neboť jsme jen průměrem 5 nejbližších přátel. To sebou nese také bolest v podobě zbavení se všech lidí, kteří vás nikam neposouvají, zneužívají vás, jsou negativní, v ničem vám nikdy nepomohli atd.

Smát se, smát se a zase se smát. Z každé situace si odnést to pozitivní.

Uvědomovat si, že existuje zákon čísel a Paretovo pravidlo 80/20. Zákon čísel si představte tak, že jste finanční poradce a zavoláte 10 lidem, s 5 lidmi si sjednáte schůzku, 3 lidé na schůzku opravdu dorazí a 1 z nich si u vás sjedná pojistku. To znamená, že pro vás platí zákon 10 – 5 – 3 – 1. U každého je to jinak, takže si to musí vypozorovat sám. Pak uvidíte, kolik aktivit musíte vykonat ke kýženému cíli.

Paretovo pravidlo platí ve všech oblastech a říká se např., že 80 % zisku, přináší 20 % aktivit atd. Je tedy nutné se věnovat těm aktivitám, které přinášejí nejlepší výsledky.

Nikdy se nedívat na to, co říkají ostatní a jít za svým snem i přes negativní ohlasy.

Nedělat nic, o čem ti vnitřní hlas říká NE.

Myšlenky autorů

Rozhodni se, čeho chceš dosáhnout a nemysli na to jak. O to se postará RAS.

Pokud si vaše mysl dokáže něco představit, dokážete to i uskutečnit, neboť mozek si umí představit jen ty věci, jejichž dosažení je ve vašich tělesných i duševních silách.

Sen zůstane snem, dokud si neurčíme termín!

Špatný postoj je jako prázdná pneumatika – dokud jej nevyměníš, nikam se nedostaneš.

Pták sedící na stromě se nikdy nebojí, že pod ním praskne větev, protože se nespoléhá na větev, ale na svá křídla.

Šíp můžete vystřelit jen tak, že natáhnete tětivu směrem dozadu. Jakmile máte pocit, že vás potíže táhnou zpátky, znamená to, že se život chystá vystřelit vás k něčemu velkému.

Hvězdy nemohou zářit bez temnoty.

Jste-li sklíčení, žijete v minulosti. Jste-li plni obav, žijete v budoucnosti. Jste-li v klidu, žijete v přítomnosti.