Srovnání robotického vysavače iRobot Roomba 676 s iRobot Roomba i7

Do rukou se mi dostaly 2 robotické vysavače od stejného výrobce, avšak z různých modelových řad. iRobot Roomba 676 (kompletní recenzi naleznete zde) z nižší modelové řady a iRobot Roomba i7 (recenze zde) z prémiové kategorie.

Možná si říkáte, že takové srovnání je bezpředmětné, neboť je jasné, kdo vyhraje, ale jde mi pouze o to, abyste si udělali jasno v tom, co potřebujete a bez čeho se obejdete.

Ať máte koberce nebo jakékoliv podlahové krytiny, oba roboti si s nimi poradí. V návodu u 676 je napsáno, že může mít problém s tmavými podlahami a že na černých nemusí fungovat vůbec. V poradnách jsem se dočetla, že roboti nemusí fungovat při přechodu z bílé na černou, ale na tmavě hnědé i s přechodem na velmi světle šedou podlahu funguje výborně. Čistě bílé a černé podlahy bohužel k otestování nemám.

Obecné rozdíly

676 má sběrný koš o objemu 0,42 l, zatímco i7 0,55 l. i7 je schopná uklidit neomezeně velký prostor (pokud mu baterie nestačí, tak se jede nabít a poté pokračuje, kde skončil), zatímco u 676 výrobce deklaruje 100 m2. Kapacita baterie je u obou modelů 1 800 mA a jedná se o baterii typu Li-Ion.

676 má filtraci na bázi mikrovláken, zatímco i7 má filtr HEPA-Style. HEPA je zkratka pro High Efficiency Particulate Air filter, což znamená vysoce efektivní filtr vzduchových částic, který byl vyvinut pro NASA.

i7 by měla mít 10x vyšší sací výkon oproti 676. Podle mého názoru je plně dostačující i výkon 676, protože na koberci za sebou nechává vyjeté pruhy a nikde žádné smítko nenechá.

676 má akustickou detekci nečistot, zatímco i7 akustickou i optickou.

Oba roboti komunikují v českém jazyce a mají madlo pro přenášení.

Nabíjecí stanice

Nabíjecí stanice (HOME) i samotní roboti jsou rozměrově stejní. Nevýhodou 676 je, že nabíjecí stanice musí být na dobře viditelném místě v jehož blízkosti nejsou překážky. Důvodem je skutečnost, že 676 nabíjecí stanici hledá podle okem neviditelných paprsků, které stanice vysílá, zatímco i7 ví, kde se stanice nachází a jezdí k ní najisto.

i7 při příjezdu do stanice vypíná kartáče, zatímco 676 ne.

Ovládání z mobilní aplikace

Oba roboty je možné ovládat z mobilní aplikace iRobot HOME pro operační systém Android i iOS. To znamená, že roboty zapnete/vypnete, podíváte se na aktuální stav, historii úklidů a naplánujete jim úklidy.

Rozdíl je akorát v tom, že aplikace pro i7 má pokročilejší funkce, které jsou dané vyšší výbavou robota. Jedná se například o inteligentní mapu prostoru pro úklid, ve které si pojmenováváte místnosti, vytváříte mezi místnostmi hranice a definujete zakázané zóny, kde robot nesmí vysávat.

Nikterak důležitá odlišnost je také v plánování úklidů, neboť modelu 676 můžete naplánovat úklidy v celou, ve čtvrt, o půl a o tři čtvrtě, zatímco i7 po 5 minutách, tj. v celou, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 a 55 minut po celé.

Funkce SPOT pro lokální úklid

Tuto funkci mají oba roboti a chovají se při ní naprosto stejně. To znamená, že robota vezmete a přenesete ho do lokálně znečistěného místa, kde se vám něco rozbilo nebo vysypalo, zapnete ho přímo na přístroji na funkci SPOT (676 má tlačítko pojmenované jako SPOT, i7 tam má ikonu zaměřovače) a robot začne opisovat spirálu ven a pak zase zpět. Poté se vypne a bude čekat na váš další pokyn.

Avšak velký rozdíl je v tom případě, pokud se v okolí znečištěného místa nacházejí překážky. Jakmile 676 narazí na překážku, otočí se a pojede zpátky (bude opisovat jen částečnou spirálu), což nevadí, pokud je překážka jen na jedné straně. Pokud je ovšem překážka i na druhé straně, bude opisovat spirálové půlkruhy jen mezi těmito překážkami. Na druhou stranu již nepřejede. Jediným řešením je zvolit pro robota krajní výchozí bod.

Zatímco i7 změní chování (přestane slepě opisovat spirálu) a projede kolem překážky až do místa, kde by měla pokračovat ve spirále. To znamená, že i7 lokálně znečištěné místo uklidí vždy, pokud to nebude chmýří či jiné lehké částečky, které si rozvíří do okolí. 676 toho dosáhne jen v ideálních podmínkách. Pro vysvětlení popsané situace přikládám ilustrace.

Další malý rozdíl je v tom, že pokud robota po lokálním úklidu pošlete do nabíjecí stanice, i7 do HOME zamíří okamžitě, zatímco 676 bude vysávat tak dlouho, dokud nenajde paprsek z nabíjecí stanice.

Překonávání překážek

Oba roboti disponují funkcí ANTITANGLE proti zamotání do kabelů či jiných věcí a jsou vybaveni senzory, které by měly zabránit pádu ze schodů.

Při testování přejezdu překážky výšky 18 mm i7 uspěli oba roboti. Paradoxně 676 s prahem měla výrazně menší problém než i7. Videa s překonáváním překážek jsou u jednotlivých recenzí.

Plánování úklidu

Oběma robotům jste schopni naplánovat úklidy na jakýkoliv den a téměř jakýkoliv čas (malé nuance jsou uvedeny výše).

Oba roboti se zapnou v předem definovaný čas a po úklidu si zajedou zpět do nabíjecí stanice.

Zásadní je to, že i7 můžete definovat, jaké pokoje má kdy uklízet, neboť nemusí být nutné všechny pokoje uklízet se stejnou intenzitou. Je to dáno funkcí Imprint™, pomocí níž si robot mapuje jednotlivé místnosti a data ukládá do inteligentních map. To samozřejmě 676 neumí. 676 vždy musí uklízet vše, kam se dostane.

i7 uklízí systematicky, takže úklid ji zabere vždy téměř stejnou dobu, ale 676 uklízí prostor nesystematickým způsobem. Což sebou přináší značné rozdíly v délce úklidu – jednou byt uklízela 50 minut, podruhé 90 minut.

Systém pohybu

i7 je vybavena pokročilou navigací iAdapt® 3.0, zatímco 676 se musí spokojit s verzí iAdapt®. To znamená, že i7 i díky mapování prostoru a kameře vysává systematicky, zatímco 676 jezdí nesystematicky, tj. náhodně.

To znamená, že i7 uklidí jednu místnost a pak přejede do druhé. 676 si jezdí všude možně, kam se zrovna dostane. Nicméně výsledek je u obou robotů téměř stejný. Prostor máte vysátý oběma přístroji. Jen i7 ho bude mít vysátý výrazně rychleji i účinněji. U 676 se může stát, že někde něco zanechá.

Režim Dirt Detect

Oba roboti jsou vybaveni funkcí Dirt Detect, která vysavačům umožňuje se více věnovat prostoru, který senzory detekovaly jako nadměrně znečištěný.

U i7 ještě navíc v mapě u historie úklidu v mobilní aplikaci uvidíte, kde se tyto nadmíru znečištěné plochy vyskytovaly. U 676 uvidíte detekovaných míst nadměrným znečištěním.

No-go zóny

U 676 máte jedinou možnost, jak jí zabránit někam vjet. Jsou jimi bariéry z věcí, které doma najdete nebo zařízení zvaná virtuální zdi, která mají určitá omezení. Vytváří buďto kruh s průměrem 1,2 m nebo rovnou čáru o délce 3 m. Zařízení musíte mít trvale na místech nebo je před každým úklidem jít rozmístit tam, kde si nepřejete vysávat.

U i7 je situace o poznání jednoduší, jelikož si v mobilní aplikaci v inteligentní mapě vydefinujete zakázanou zónu a máte hotovo. Funkce se nazývá Keep Out Zones. Nikde nemáte žádné dodatečné zařízení, které by vám překáželo.

Komunikace s jinými zařízeními

i7 je schopná komunikovat pomocí funkce Imprint™ Link s robotickým mopem iRobot Braava Jet m6, což 676 neumí.

Údržba

Údržba je u obou robotů téměř totožná. Liší se pouze tím, že i7 má vodou omyvatelný sběrný koš, zatímco 676 ne. Další nuance je v kartáčích, které jsou u i7 lépe čistitelné, jelikož jsou gumové. 676 má štětiny, do kterých se zamotávají vlasy a těžko se z nich vytahují. To znamená, že u 676 jsou výrobcem doporučené intervaly pro čištění kartáčů kratší. Kartáče u i7 se mají čistit jednou za měsíc, u 676 každý týden.

Boční kartáček je z hlediska údržby totožný a přední kolečko také. Rozdíl je ještě ve filtru, protože i7 má filtr AeroForce, který se dle mého názoru čistí hůře oproti filtru AeroVac u 676. U obou by se měly měnit každé 2 měsíce. Avšak pro i7 jsou filtry výrazně dražší.

i7 má ještě senzory, které vás upozorní na to, že má robot plný sběrný koš, což 676 nemá.

Reklamace

Oba roboty je možné reklamovat z pohodlí domova. Stačí zavolat na infolinku, kde s vámi proberou problém. Pokud se problém nepodaří odstranit svépomocí, pro robota si přijedou, buďto ho opraví na místě nebo si ho odvezou a poté vám ho opět přivezou až domů.

2 Komentáře