Zkušenosti s robotickým vysavačem iRobot Roomba 676

V naší rodině se před vánočními svátky roztrhl pytel s robotickými vysavači. Hned 4 domácnosti mých nejbližších si pořídili robotický vysavač ve všech možných cenových kategoriích, takže je možné, že se v blízké budoucnosti dočtete o jejich srovnání.

Prvně se podíváme na iRobot Roomba 676, který se běžně prodává za 8 999 Kč. Srovnání s iRobotem Roomba i7 naleznete v mém druhém článku a samostatnou recenzi iRobota Roomba i7 v článku na mém druhém blogu.

Obsah balení

V balení se nachází pouze samotný vysavač se svou nabíjecí stanicí a samozřejmostí je návod v několika jazycích včetně češtiny. Kabel nabíjecí stanice je dlouhý 1,5 m a do stanice se zasouvá z pravé strany.

Nicméně jediné, co byste ještě mohli postrádat je hřeben na čištění kartáčů, který je k dostání do 50 Kč, virtuální zeď nebo dálkový ovladač. Ale pokud máte chytrý telefon, je naprosto zbytečný.

Zprovoznění vysavače iRobot Roomba 676

Jediné, co musíte, je vhodně umístit nabíjecí stanici, vytáhnout z baterie robota pojistku a nechat robota nabít.

Kompletní návod k obsluze naleznete zde.

Instalace mobilní aplikace iRobot HOME

Do mobilu si můžete nainstalovat aplikaci iRobot HOME, která je dostupná pro operační systém Android i iOS. Velice jednoduše a intuitivně si do ní přidáte svá zařízení (v našem případě robotický vysavač a mop). Aplikace je dostupná i v češtině a po spuštění po vás bude chtít vytvořit účet, připojit robota na wifi a výběr vašeho typu vysavače.

Ve výchozím nastavení robot mluví anglicky, ale v aplikaci mu můžete přiřadit češtinu.

Je možné v ní naplánovat úklidy, podívat se do historie uklízení (kdy a jak dlouho úklidy trvaly), aktuální stav nabití baterie, aktuální stav robotického vysavače (vysává, byl odeslán do HOME, je připraven na úklid, nabíjí se).

Pozor na to, pokud si mobilní aplikaci chcete nainstalovat na vícero zařízení, např. svůj mobil a mobil partnera. Není to problém, ale do všech zařízení se musíte přihlásit pod jedním účtem. Není tedy možné, aby si každý vytvořil vlastní účet a do něj si přiřadil toho stejného robota, protože robot umí být v jednu chvíli přiřazen pouze jednomu uživateli. To znamená, že když se do aplikace jednou přihlásíte vy a podruhé partner, tak partnerovo přihlášení vás odhlásí a robot se přepojí z vašeho účtu na partnerův, což je celkem otravné.

V mém případě, kdy se pohybuji ve dvou domácnostech s iRoboty, bych musela mít oba roboty přihlášené do jednoho účtu, protože do jedné aplikace není možné přihlásit 2 uživatele. Přiřazení 2 byť stejných robotů pod jeden účet není problém, neboť si je můžete jakkoli pojmenovat.

Aplikace je velice jednoduchá a intuitivní.

Plánování úklidů

V aplikaci je u tohoto robota možné naplánovat úklidy a to i na každý den jinak. Jediným omezením je, že lze vybrat pouze časy v celou hodinu, o čtvrt, v půl a ve třičtvrtě.

Původně jsme měli za to, že robot se po úklidu nedokáže sám zadokovat (zajet do nabíjecí stanice). Nicméně když jsme ho nechali hospodařit bez omezení, do HOME si sám zajel. Avšak trvá mu to dlouho a pokud vysává bez našeho přičinění, může se stát, že některou místnost nevysaje zcela dokonale. Důvodem je to, že si nevytváří inteligentní mapy a nemůže tedy vysávat systematicky.

Nepodařilo se mi zjistit, co ovlivňuje jeho délku vysávání. I když vysává v podstatě pořád stejný prostor trvá mu to vždy jinou dobu a rozmezí je opravdu velké – od 50 do 90 minut. Nuance v řádech minut by byly výsledkem funkce Dirt Detect, ale takto velký rozdíl si neumím vysvětlit.

Spuštění robotického vysavače

Pro spuštění úklidu máte 2 možnosti. Můžete jej zapnout přes mobilní aplikaci nebo stisknutím tlačítka CLEAN přímo na vysavači.

Postřehy z úklidu

iRobot Roomba 676 je využíván v panelovém bytě po rekonstrukci o celkové užitné ploše 65 m2. Úklidová plocha tedy může činit zhruba 35 m2. V bytě se nachází koberce, linolea a dlažby.

Robota nelze používat na vysávání tekutin a mokrých podlahových krytin.

Různé typy podlah

Robot bez problému překoná přechod mezi kobercem a jiným typem podlahy. Nevadí mu ani malé prahy. Testovala jsem ho na přejezd prahu vysokého 1,8 cm a bez problému si s ním poradil (viz video v dolní čísti článku) .

Překážky

Když se blíží k překážce, zpomalí a narazí do ní jemněji.

Není vhodné mu nechávat v cestě koupelnové předložky, kožešiny a podobné překážky. Prostor sice častokrát vysaje, ale může je za sebou zanechat rozházené nebo v tom horším případě se v nich zasekne, vyhodí chybu a bude čekat, dokud ho nevysvobodíte. Také nevím, zda mu to nemůže uškodit.

Nebezpečí v sobě skrývají také otevřené botníky v úrovni země nebo boty s tkaničkami na podlaze. Robot zachytil tkaničku boty, která byla v botníku a samozřejmě byl nucen ukončil úklid, protože se mu tkanička obtočila okolo bočního kartáčku a nemohl tak pokračovat.

Robot překoná i konstrukci sušáku.

S volně ležícími kabely si také poradí viz video v dolní části článku.

Hlučnost

Hlučnost na koberci je nižší než na tvrdé podlaze, např. linoleu. I tak je výrazně tišší než běžný vysavač.

Odeslání do nabíjecí stanice (nazývám to dokováním)

Poslat jej do nabíjecí stanice (HOME), opět můžete udělat buďto v mobilní aplikaci stisknutím tlačítka CLEAN, čímž přestane vysávat a poté stisknutím volby Odeslat do HOME nebo stisknutím tlačítka CLEAN přímo na vysavači (přestane vysávat) a poté stisknutím tlačítka DOCK přímo na vysavači.

Nebo ho nechat dokončit naplánovaný úkol a zadokuje se sám.

Vysávání 1 místnosti

Pokud chcete uklidit pouze jednu místnost, můžete robota přenést a zapnout jej. Poté jej zase vypnout a přenést zpět do stanice nebo ho nechat zadokovat samotného, ale může to trvat déle, protože bude dál vysávat, dokud nenarazí na paprsky z nabíjecí stanice.

iRobot Roomba 676 bohužel neumí vysát pouze vydefinované místnosti. To znamená, že byste mu v aplikaci například řekli, že má vysát jen kuchyň a chodbu. To umí pouze dražší modely, které si vytvářejí inteligentní mapy prostoru.

Umístění nabíjecí stanice

Pokud mu nevhodně umístíte nabíjecí stanici, pak mu bude déle trvat, než ji najde nebo možná nebude schopen do ní najet. Když jsme mu stanici dali do příliš úzkého a dlouhého prostoru, byly jeho pokusy o najetí do stanice neúspěšné, takže jsme se rozhodli mu pomoci přemístěním stanice. Nevíme tedy, zda by do ní zajel nebo ne.

V případě, že je stanice stíněná nábytkem, může mu dokování trvat déle. I když se stanicí nehýbeme, pokaždé mu dokování zabere jinou dobu.

Tma

Robot je schopen vysávat i ve tmě, ale ne úplné.

Funkce lokálního úklidu SPOT

Funkce lokálního úklidu slouží k uklizení místa, kde se vám něco vysypalo, rozbilo apod. Robot se přenese do postiženého místa, položí se doprostřed znečištění a zmáčkne se tlačítko SPOT. Tímto pokynem robot začne uklízet způsobem, že opisuje spirálu do průměru asi 1 m a zase zpět do středu.

Pokud se v místě nachází překážky, pak je to pro robota problém, neboť po nárazu do překážky se otočí a pojede zpět. Takže například roh nemůže nikdy vysát touto funkcí. Vyšší modely opět tuto funkci mají výrazně vymakanější.

Lokálním úklidem není možné vysávat chmýří a podobné lehké částečky, neboť je robot proudícím vzduchem rozvíří do okolí. Pro tento typ nečistot musíte robota pustit na klasický úklid.

Funkce Dirt Detect

Robot je vybaven akustickou detekcí nečistot, což znamená, že pokud na některém místě detekuje větší znečištění, bude se mu věnovat intenzivněji. Počet těchto míst v uklizeném prostoru pak uvidíte v mobilní aplikaci v historii úklidu pod kolonkou Počet použití funkce Dirt Event.

U dražších modelů tyto místa uvidíte přímo v mapě, takže podle toho můžete efektivněji plánovat úklidy, protože po čase zjistíte, že některá místa máte doma pravidelně znečištěná víc než ostatní.

Vypnutí robotického vysavače

Jak pro zapnutí, tak vypnutí můžete použít mobilní aplikaci nebo tlačítka přímo na vysavači. V obou případech ho vypnete stisknutím tlačítka CLEAN, jen v aplikaci vyberete volbu Odeslat do HOME a na vysavači tlačítko DOCK.

Údržba vysavače iRobot Roomba 676

Údržba robotického vysavače iRobot Roomba 676 zahrnuje vyprazdňování sběrného koše po každém vysávání a vyčištění filtru. Osobně kontroluji i kartáče a kolečka, ale to není nutné po každém použití. Kroky k údržbě jsou velice intuitivní. Části, které máte odepnout, vytáhnout nebo něco s nimi udělat jsou označené žlutou barvou.

Boční kartáček se má čistit 1x za měsíc, přední kolečko 1x za 14 dní a kartáče s filtrem 1x za týden. Pokud máte domácí mazlíčky jsou intervaly údržby logicky kratší.

Zhodnocení robotického vysavače iRobot Roomba 676

V bezprahovém bytě s několika druhy podlah funguje velmi dobře. I když jezdí nesystematicky, vysaje celou místnost včetně rohů i okolo zdí.

Přestože vysává skoro obden, vždy má zcela plný sběrný koš, takže je to naprosto skvělý pomocník.

Nezapáchá a nevíří prach jako obyčejné vysavače, které jsou navíc méně skladné. Jedinou nevýhodou je, že by měl být trvale pod proudem, takže musí mít nějaké pevně definované místo v domácnosti, kde je zásuvka.

V návodu je napsáno, že může mít problémy s vysáváním tmavých podlah a že na černých podlahách nemusí vůbec fungovat. Nám na tmavě hnědé funguje skvěle.

Menší nevýhodou je, že se o něj musíte starat více než o klasický vysavač. To znamená, že po každém vysávání je nutné vyprázdnit sběrný koš a očistit filtr. Nejlépe každý třetí cyklus zkontrolovat a případně očistit kartáče a kolečka, jelikož se na ně ve velkém motají vlasy a prach.

iRobot Roomba 676 vám ovšem vysaje mnohem lépe, než jak to dokážete ručně klasickým vysavačem, takže i přes problematičtější údržbu to stojí za to.

Jediné, co u tohoto robota postrádám je možnost jej poslat vysávat jen do určité místnosti povelem v mobilu. Ale je to funkce, bez které se člověk obejde, pokud potřebuje ušetřit. Nicméně roboti, kteří tuto funkcí umí, vysávají výrazně efektivněji a rychleji, protože si vytváří mapu prostoru.

Dalším omezením je, že jeho nesystematické vysávání může způsobit to, že některou místnost nevysaje příliš dokonale. Když jsme doma a místnosti, které již považujeme za vysáté uzavřeme, vysaje vše dokonale, protože se zbytečně nezabývá prostorem, který již vysál. Když ho necháte jezdit bez zásahu, tak dokonalé to vždy být nemusí. Nicméně pokud budete vysávat pravidelně, nevidím v tom žádný problém.

Když jsem zkoušela nabíjecí stanici přemístit do koupelny, úklid si přizpůsobil velikosti prostoru na pouhých 8 minut. To znamená, že úklidy si uzpůsobuje velikosti prostoru, což je důležité.

Pokud nemusíte řešit finance, pořiďte si robota, který si mapuje prostor, např. iRobot Roomba i7, který je naprosto dokonalý a jsme s ním nejvíc spokojení, neboť zcela předčil naše, byť vysoké, očekávání.

Virtuální zeď

Pokud nechcete, aby robot někde vysával, můžete si pořídit zařízení zvané Virtuální zeď (1 499 Kč). Tu je možné použít dvěma způsoby. Prvním z nich je REŽIM HALO, kdy zařízení postavíte do prostoru a ono vytvoří ochrannou zónu o průměru 1,2 m (použití např. v okolí misek domácích mazlíčků).

Druhý způsob je, že zařízení postavíte např. na kraj otvoru pro dveře a zamezíte tím, aby robot vyjel z dané místnosti. Ovšem použitelnější je to v případě, pokud chcete například rozdělit místnost na prostor, kde robot má uklízet a kde ne. Nicméně zde je jedno omezení, protože virtuální zeď má omezený dosah (3 m).

Reklamace iRobota

Naprosto úžasnou službou je, že v případě reklamace nemusíte robota nikam vozit. Stačí si zavolat na infolinku a technik s vámi probere, čím by závada mohla být způsobena. Pokud nebude možné závadu opravit svépomocí, přijedou si pro něj a po opravě vám robota opět přivezou až domů.

Svoz zdarma si můžete objednat na této adrese. Jen pozor na to, že svoz zdarma je pouze pro zákazníky, kteří robota koupili u autorizovaných prodejců.

Vrzání robota

My jsme byli nuceni robota reklamovat po necelých 14 dnech od rozbalení, neboť z ničeho nic začal nepříjemně vrzat. I když jsme vyčistili úplně všechno dle návodu, nevedlo to k vyřešení závady.

Až v prodejně Datart jsme se dozvěděli, že reklamaci můžeme vyřešit z domova. Reklamaci jsme provedli v neděli 5. ledna 2020 a již v pondělí 13. ledna 2020 nám přišla zpráva, že si robota můžeme vyzvednout. Robot měl vadný modul bočního kartáčku, takže mu ho vyměnili a už nám opět smejčí byt.

V každém případě nám říkali, že reklamace iRobotů je velice ojedinělá.

Shrnutí výhod robotického vysavače iRobot Roomba 676

  • Úklid všech typů podlah i koberců
  • Navigace iAdapt – pro dokonalý úklid celé místnosti bez vynechaných míst.
  • Třístupňový čisticí systém – boční kartáček pro vysávání okolo stěn a v rozích, kartáče pro sběr nečistot a sací mechanismus.
  • Funkce plánování úklidu – na kterýkoliv den v týdnu v jinou hodinu.
  • Režim Dirt Detect – nadměrně znečištěním místům se robot věnuje intenzivněji.
  • Systém proti zamotání do kabelů – robot by se neměl zamotat do volně ležících kabelů, pokud se to stane, zastaví se a nahlásí chybu.
  • Filtrační systém AeroVac – filtrační mikrovlákna zachytí i ten nejjemnější prach.
  • Senzory proti pádu ze schodů – robot by neměl spadnout ze schodů či jiné výškové překážky.
  • Automatické nabíjení v nabíjecí stanici
  • Výklopné madlo pro přenášení
  • Ovládání přes aplikaci iRobot HOME
  • Možnost lokálního úklidu – pokud se vám něco vysype, můžete robota vzít, položit jej na místo a on se pustí do práce, přičemž vysává kruh v průměru cca 1 m.
  • Reklamaci vyřešíte z pohodlí domova
  • Robot mluví česky

Co robotu chybí

U vyšších řad se můžete setkat s řadou dalších vychytávek, které jsou pro někoho zbytečné, pro jiného naopak užitečné.

  • Schopnost komunikace s mopem – robotický vysavač umí komunikovat s robotickým mopem, tj. vysavač nejdřív vysaje a poté vydá povel mopu, aby se pustil do vytírání.
  • Speciální druh kartáčů – vyšší řady mají gumové kartáče, které se výrazně lépe čistí.
  • HEPA filtr
  • Inteligentní mapování Imprint – roboti si umí vytvářet mapy místností, takže jste schopni robotu nařídit, aby uklidil pouze určité místnosti, které si můžete pojmenovat a naplánovat jim úklidy v jinou dobu. Tato funkce umožňuje také efektivnější úklid z časového hlediska.
  • Možnost umístění nabíjecí stanice kamkoliv – pokud je robot vybaven inteligentním mapováním, pak může mít nabíjecí stanici kdekoliv, protože k ní jezdí automaticky, tj. nemusí ji hledat pomocí paprsků, neboť její umístění má uloženo.
  • Neomezená velikost prostoru – roboti jsou schopni obhospodařovat neomezeně velké prostory.
  • Vyšší sací výkon – sací výkon může být i mnohonásobně vyšší.
  • Velkokapacitní sběrný koš v nabíjecí stanici – tato funkce vás zbaví vysypávání koše po každém vysávání, neboť se nepořádek akumuluje v nabíjecí stanici a jednou za čas jej vyměníte.
  • Funkce Keep Out Zones – tato funkce umožňuje definovat místa, která robot nemá vysávat, např. okolí psích misek. Je to taková inteligentnější virtuální zeď, neboť nikam nemusíte dávat žádná zařízení.
  • Inteligentní dobíjení – pokud robot není schopen na 1 nabití uklidit celý prostor, zajede se sám nabít pouze na nejnutnější dobu a poté bude pokračovat v úklidu na místě, kde skončil.
  • Vodou omyvatelný sběrný koš – pro lepší údržbu jsou sběrné koše některých modelů vodou omyvatelné.
  • Menší hlučnost – dražší verze mohou být tišší.