Zkušenosti s výběrovým řízením do SZIF

Člověk si má ve svém životě vyzkoušet do nejvíce věcí, proto jsem se zkusila přihlásit do výběrového řízení na pozici odborného rady – terénního inspektora u Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

V požadavcích SZIF nebylo nic, co bych nesplňovala. Podmínkou byl jen vysokoškolský diplom a řidičský průkaz.

Administrativní požadavky

Státní instituce se vyznačují množstvím nesmyslných požadavků, které po vás nikde jinde nevyžadují. Takže ani SZIF nebyl výjimkou.

Bylo nutné poslat životopis, motivační dopis a vyplnit oficiální žádost, ke které se dokládala kopie občanského a řidičského průkazu, výpis z rejstříku trestů a vysokoškolský diplom.

Tohle všechno je nutné doručit na uvedenou adresu buďto osobně, klasickou poštou nebo datovou schránkou. Již si nepamatuji, zda bylo možné zaslání e-mailem.

Pozvánka na pohovor

Neuběhla dlouhá doba a byla jsem pozvaná na pohovor. U státních institucí je ta výhoda, že mají pevně stanovenou uzavírku pro podávání přihlášek, takže víte na čem jste. Zároveň se asi ani nemůže stát, že by na vaši žádost vůbec neodpověděli, jak se to děje u soukromých firem.

Přípravy na výběrové řízení SZIF

Nikdy nenechávám nic náhodě a na vše se připravuji studiem nejrůznějších věcí, které si myslím, že by se mohly objevit u výběrového řízení. Takže webové stránky SZIF jsem prozkoumala od začátku až do konce.

Průběh výběrového řízení SZIF

Přišla jsem na smluvený čas a už mi bylo jasné, že to nebude probíhat tak, jak jsem si myslela…

Na daný čas byli pozvaní všichni uchazeči všech věkových kategorií, takže nás nahnali do jedné zasedací místnosti. Od zájemců, kteří nedodali vysokoškolské diplomy k přihlášce, si je kontrolovali na místě. Zároveň nás identifikovali pomocí občanského průkazu.

Poté nám rozdali testy, ale propisky ne, takže ten kdo neměl, si o ni musel říct.

Test byl na půl hodiny a bylo v něm úplně něco jiného než jsem očekávala.

V testech bylo nutné vyřešit logické úlohy, vypočítat matematické příklady týkající se zemědělství, znát zákony, které danou oblast upravují, z nekvalitních fotografií poznat zemědělské plodiny, které jsem na polích v životě neviděla, znát různé odborné názvy, orientovat se v katastrálních mapách, jednotkách a dalších odbornostech s tím souvisejících, mít jasno v ekonomických pojmech atd.

Po vypršení doby nám řekli, že výsledky s pořadím budou do hodiny a půl vyvěšeny na webu, který byl uveden v pozvánce. A ihned poté budou probíhat osobní pohovory s nejlepšími kandidáty.

Výsledek výběrového řízení

Zatímco někteří čekali v hale budovy na výsledek, já jsem se vydala domů, neboť mi bylo jasné, že za daných okolností nebudu mezi nejlepšími a v tu chvíli jsem tam být ani nechtěla.

Zhodnocení výběrového řízení

Na výběrové řízení se nikdy nedá připravit dostatečně, ale na tohle se nedalo připravit vůbec. Nejlepší na tom je, že v požadavcích nic nebylo a pak na nás vytasili test z mnoha oborů. Protože tady nejde o to, že by to byly věci, které se nedají naučit, u mnohých vám bude stačit, že vám to jednou někdo vysvětlí a tím se to uzavře, ale takhle rozhodují jen na základě znalostí, nikoliv kvalit uchazečů.

2 Komentáře

  1. Dobrý den,

    měla bych zájem o více informaci. Tato pozice mne láká. Můžeme se spolu prosím spojit třeba po mailu?
    Děkuji moc. T.

    1. Krásný den,

      více informací Vám již nejsem schopna poskytnout. Vše, co si z výběrového řízení pamatuji, jsem uvedla v článku.

      S pozdravem a přáním mnoha úspěchů

      ES