Jak jsem se po 4 letech zbavila svědění v uších

Zhruba v únoru 2016 mne z ničeho nic začalo svědit v uších. Komplikace přetrvávaly až do stavu, kdy bych si nejraději urvala hlavu, jak obtěžující a nepříjemné to bylo. V tu chvíli jsem ještě netušila, jaké útrapy mne v následujících letech čekají.

Vzhledem k tomu, že nejsem fanoušek chemikálií, nejprve jsem se snažila si pomoci sama, ale neúspěšně. Vše, co jsem vyzkoušela vyjmenuji později.

Můj životní styl

Svědění v uších může mít příčinu také v životním stylu a psychickém stavu.

Já se stravuji víceméně zdravě – pečivo vůbec nejím, cukr ani bílou mouku vůbec nepoužívám, piji jen čistou vodu, maso jím málo a to jen ryby a maximálně kuřecí, alkohol ani kávu vůbec nekonzumuji, sladkostem se vyhýbám, polotovary nejím, potraviny s éčky také nejím a ani nekouřím. Sluchátka vůbec nenosím, používám jen přírodní kosmetiku a cvičím jógu nebo kardio každý den, za hezkého počasí hodně sportuji, každý den chodím pěšky do práce a můj minimální denní cíl pro počet kroků je 10 000.

Návštěva 1. ORL lékaře na poliklinice

Jako první jsem naklusala do ordinace ORL lékaře na poliklinice v Olomouci, kterého jsem pravidelně navštěvovala v dětství, kdy mi neustále propichoval ušní bubínky. Co měsíc jsem chodila na kontrolu. Vždy se jen podíval do uší, řekl, že tam nic není a předepsal mi nové kapky, které mi částečně ulevily po dobu používání, ale poté se vždy vše vrátilo. Bohužel nemám zdravotní zprávy ze všech kontrol, takže níže není kompletní výpis léků.

Použité léky: Otobacid, Maxitrol

Návštěva 2. lékaře ve Fakultní nemocnici

Po neúspěšné léčbě na poliklinice jsem se rozhodla navštívit ORL oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouci. Lékař opět pouhým podíváním konstatoval, že v uších nic není a poslal mne na testy sluchu.

Posadili mne do odhlučněné komory a vždy když jsem slyšela zvuk, měla jsem zmáčknout tlačítko. Zdravotnický personál mi vyčinil, že není možné, že jsem ten zvuk neslyšela, že i senioři ho slyší. To bych nesměla mít vleklé problémy s ušima a ještě za sebou útok pyrotechniky během bílého dne, kdy nějaký vůl vhodil petardu do betonového květináče (v obyčejný den, nikoliv na Silvestra), okolo kterého jsem zrovna procházela. Týden jsem poté měla zahlušené uši…

Odtud jsem odcházela s tím, že v uších žádný problém není. Měla jsem si do uší kapat olivový olej a skrz to, že neslyším všechno, přijít na kontrolu za rok. To mi samozřejmě vůbec nepomohlo, takže následovala další varianta.

Návštěva 3. lékařky na soukromé klinice

Vzhledem k tomu, že přítelův zaměstnavatel umožňuje léčení i rodinných příslušníků u jejich smluvní soukromé kliniky v Praze, využila jsem toho.

Zde se mi paní doktorka do uší ani nepodívala a rovnou mi po mém příběhu řekla, že je to ekzém, jehož zahojení může trvat i rok. Doporučila mi přírodní kapky Audiron.

Ani tato léčba nefungovala a situace se opět začala hodně zhoršovat, proto jsem se vrátila k první volbě, kdy jsem aspoň týden měla částečný pokoj.

Použité léky: Audiron

Návštěva 4. lékařky na poliklinice

Při příchodu jsem zjistila, že můj původní lékař tam už není a je tam nová doktorka, která přišla z Fakultní nemocnice Olomouc. Zde jsem se poprvé za celou dobu setkala s výtěrem z uší. A ejhle, prý tam mám plíseň. Začala jsem se radovat, že už mám správnou diagnózu a můžu zase žít jako dřív.

Jenže to jsem se přepočítala. V paní doktorce jsem chodila velmi často, vždy mi dělala výtěr a v žádném dalším už plíseň nebyla, ale svědění v uších přetrvávalo.

Paní doktorka ze mne už byla nešťastná, prý se s takovým pacientem ještě nesetkala a to nebyla nejmladší. Dle výsledků testů jsem v uších měla jen samé běžné bakterie a jednu s kterou se setkala jen teoreticky při studiích, ale neměl by s ní být žádný problém. Většinu medikamentů zdravotní pojišťovna nehradila.

Použité léky: Gentadex, Hydrocortison, Fungicidin, Mommox, Aerius, Otobacid, Otipax, Nystatin, Xyzal, Canesten, Otic, výtěry stříbrem.

Vzhledem k tomu, že 2 roky jsme se nikam neposunuly, začala jsem hledat jinde, byť mi to paní doktorka vymlouvala, že alternativní léčba je nesmysl.

Alternativní léčba svědění v uších

Po neúspěšné několikaleté léčbě klasickou medicínou jsem si začala dávat střípky dohromady. Měla jsem za to, že za vším stojí jiný problém, že lékaři pořád léčí jen následek, ale ne příčinu.

Na internetu jsem našla, že tělo může být zanešené kvasinkami, které v těle putují tam, kde je necháme žít. Bingo, gynekologickými kvasinkami jsem dříve hodně trpěla, teď se mi je jen přestěhovaly jinam, byla moje teorie.

Zároveň jsem byla přesvědčená, že problém je také psychického rázu. Poslední roky pro mne byly opravdu zlé a je pravdou, že když se našel světlý okamžik, problémy na tu dobu ustaly.

Dočetla jsem se, že zdravotní problémy mohou spustit také zásadní události v lidském životě. Když jsem se nad tím zamyslela, zjistila jsem, že problém pravděpodobně začal po koupi pozemku daleko od současného domova, který se mi těžko opouštěl.

Zdravější strava

Co tedy s tím? Bylo nutné začít pomalu řešit jednotlivé problémy. Prvním z nich bylo pročistění těla. Začala jsem jíst výrazně zdravěji než dříve, byť jsem se neřídila instrukcemi na internetu, které říkaly, že nemůžu jíst nic, co jím velmi často. Nebylo to o omezování se, jen jsem vynechala nepotřebné blafy a některé věci nahradila zdravějšími variantami. To neznamená, že zmrzlinu nebo hořkou čokoládu si nedám.

Na internetu radí, že pokud člověk trpí kvasinkami měl by jíst zásadotvorné potraviny například:

  1. Ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, květák, meloun, rajčata, mrkev, celer, řepa, zeleninová nať, hlávkový salát, kapusta, syrové brambory, dýně, paprika, kedluben, rebarbora,
  2. citróny, mango, hrušky, sušené fíky, nepasterizované olivy, pomeranče, banány, jablka, maliny, meruňky, mandarinky, sušené datle, limetky, avokáda, třešně, kokos, broskve, ananas,
  3. jablečný ocet, černá melasa, med, slunečnicová semínka, lněná semínka,
  4. mladý ječmen, chlorella, čistý lecitin,
  5. zelený a bylinný čaj,
  6. mořská sůl, bylinky, hořčice, skořice, kari, chilli, olivový olej,
  7. fazole, hrozinky aj.

A měl by se vyhnout kyselinotvorným potravinám, například:

  1. Parmezán, tučné sýry,
  2. maso,
  3. těstoviny, rýže,
  4. cukr, bílé a kynuté těsto,
  5. majonéza, kečup, umělá sladidla,
  6. slazené nápoje, káva, alkohol,
  7. arašídy, kešu, para ořechy aj.

Čínská medicína

Svědění v uších ovšem neustalo. Na jedné akci, na kterou jsem se přihlásila jako dobrovolník, jsem potkala paní, která praktikovala čínskou medicínu, takže mi to bylo jasné. Bylo to znamení, že to musím vyzkoušet.

Po vstupním vyšetření, kde jsem pochopila, že všechno se sebou souvisí (to že mi v dětství neustálo krvácelo z nosu; to, že smrkám i když nejsem nemocná aj.). Začala jsem si tedy kupovat doporučené přírodní tablety značky Sinecura (BCX3.9 – huanglian jiedu tang, HAX3.9 – danggui shaoyao san).

Pravdou je, že po delším používání svědění zmizelo, ale jakmile jsem je přestala brát, bylo do týdne zpět. Takže jsem usoudila, že tudy cesta také nevede, protože tablety jsou hrozně drahé a efekt je malý. Proto jsem se rozhodla, že dané bylinky si raději seženu sama a nebudu je kupovat v drahých tabletách, které letí přes celou zeměkouli. Jenže než jsem stihla realizovat svůj plán, přišel další impuls.

5. lékařka na obzoru

Začalo tedy takové mezidobí, kdy jsem opět začala více zkoušet přírodní alternativy. Až jednou mamka přišla z práce, že k ní chodí jedna paní doktorka, která slíbila, že mi pošle nějaké kapky, které mi zajisté pomohou. Ale že je vyrábí jen v Litovli.

Brala jsem to z rezervou, neboť paní doktorka mne v životě neviděla, 4 roky jsem trpěla a 4 lékaři mi nepomohli. Ale zároveň jsem byla ráda za novou naději.

Jednoho dne tedy maminka přinesla kapky v lahvičce bez dalšího určení. Byť se kapky daly používat až 5x denně, kapala jsem je jen 4 dny večer a ráno. Ale jaký je na tom největší paradox? Zabraly hned po prvním použití. Stal se naprostý zázrak. Ale je pravdou, že v oné době jsem po dlouhé mizérii sehnala skvělou práci v rodném městě, tedy daleko od zakoupeného pozemku.

Nevím, co způsobilo moje zázračné vyléčení, jestli kapky, mírné zlepšení psychiky, zdravý životní styl nebo kombinace všeho. Ale jedno vím určitě, nevzdávejte to a hledejte příčiny i jinde. Možná i jen uvědomění si problému, může vést k vyřešení zdravotních komplikací.

Když jsem se dodatečně doptávala paní doktorky, jak se kapky jmenují, neboť z lahvičky nebyl patrný název, vzkázala, že Garasone.

Použité léky: Garasone

Co všechno jsem vyzkoušela na svědění v uších

Co všechno jsem tedy vyzkoušela a provedla:

  • Netřesk – šťáva z živé rostliny,
  • aloe vera – šťáva z živé rostliny,
  • kůra na míru z tinktur Naděje od Mgr. Jarmily Podhorné,
  • mast Naděje Psorikalis,
  • olivový olej,
  • arganový olej,
  • ricinový olej,
  • tea tree olej,
  • kokosový olej,
  • zelený ječmen,
  • chlorella,
  • domácí konopná mast,
  • Dermazulen,
  • Cicaderma,
  • bambucké máslo,
  • hledání příčiny jinde, co se v mém životě změnilo s příchodem problému,
  • hledání toho, co nechci slyšet nebo si to nechci připustit,
  • detox čaje,
  • kompletní přechod na bio přírodní kosmetiku, drogerii (více o nebezpečných látkách v produktech v mém článku),
  • výrazně víc pohybu a cvičení jógy než dřív,
  • likvidace toxických věcí z domu,
  • aj. na které si už ani nevzpomínám.

Radili mi také:

  • Regresivní terapii bez hypnózy,
  • peroxid vodíku (kysličník),
  • začít naslouchat, neboť evidentně něco nechci slyšet,
  • terapii access bars,
  • vydupat si kompletní vyšetření, protože to bude od něčeho jiného,
  • alergie na lepek,
  • alergie na laktózu,
  • alergie obecně,
  • intolerance na nějakou potravinu,
  • švédské kapky,
  • levandulová tinktura,
  • rozpustit lžičku jedlé sody v hrnečku teplé vody a uši tím vykapávat a pak jen vysušit ubrouskem,
  • mandlový olej,
  • Clotrimazol AL,
  • uši jsou odrazem ledvin, takže se zaměřit na jejich pročištění.

Příčin problému pravděpodobně bude mnoho, ale je důležité se nevzdávat, i když vím, že je to těžké. Už je to půl roku, co mi problémy zmizely, nicméně už jednou jsem opět začínala cítit jedné šimrání, takže jsem možná zbytečně přistoupila k aplikaci jedné kapky Garasone, ale ihned mi to pomohlo a bylo po starostech.

Po dlouhých letech si opět mohu chytnout do uší a nemá to za následek opětovné spuštění problému. Život je zase o něco jednodušší 🙂

3 Komentáře

  1. Dobrý den všem,
    já sama jsem trpěla více než 7 let naprosto příšerným svěděním v levém uchu. Navštívila jsem mnoho lékařů, ale nikdo si s tím nevěděl rady. Buď tvrdili, že je ucho naprosto v pořádku nebo nasadili léčbu, která vůbec nepomohla, v jiném případě pomohla ale po čase se svědění opět vrátilo. Zkoušela jsem i různé rady z internetu, kapičky z lékárny, ale vždy to přineslo jen mírnou úlevu. Proto když jsem narazila na tento článek, svitla ve mě naděje. Neváhala jsem a napsala paní Evě, která byla naprosto úžasná a kapičky Garasone mi přes paní doktorku (které také patří velké díky) sehnala. Nemohla jsem se dočkat až přijdou. Hned jsem začala kapat, Ze začátku mi přišlo jen mírné zlepšení, ale vytrvala jsem a kapala celý týden. Poté, co jsem dokapala se stal zázrak a svědění úplně přestalo! Bylo to něco neuvěřitelného, naprostá úleva. Dokonce jsem po čase úplně vypustila z hlavy, že mě něco takového trápilo a až nedávno jsem si na to vzpomněla, Budu jen doufat, že svědění už se nevrátí a já už budu mít klid. Ještě jednou díky paní Evičce a paní doktorce. Bez nich bych se pravděpodobně ještě trápila.

  2. Dobrý den, dají se v současnosti tyto kapky sehnat? Nějak nacházím při vyhledávání jen odkaz na DrMax, kde je ale nenabízí. Děkuji