Svůj život po vysoké škole zaměřené na podnikovou ekonomiku, management a marketing jsem zasvětila odvětví stavebnictví. Prošla jsem si stavební firmou, shlédla nespočet pořadů o stavebnictví, navrhla si vlastní domeček, který jsem si s přítelem i postavila, a z toho vznikl i projekt Sami Sobě věnující se stavbě domu svépomocí.

Nejsem vystudovaný odborník, ale člověk, který si prošel určitou praxí a má schopnost vidět to, co ostatní nevidí. To mi umožňuje radit všem mým blízkým. Radit a směřovat je v cestě za jejich vysněným domovem tak, aby toho v budoucnu nelitovali a přineslo jim to co největší hodnotu.

Již mnohokrát jsem byla svědkem zpackaného domu či bytu. Mé oči se jen smutně dívaly na to, co někdo jiný dokázal vymyslet. Přitom stačilo málo. Pouhé komplexní zamyšlení místo čmárání linií na papír.

Párkrát se mi podařilo vstoupit do fáze, kdy se s tím ještě něco dalo dělat a to mi přineslo největší radost. Radost z toho, že jsem zabránila vybudovat něco, co by majitelům sice sloužilo, ale nepřineslo by jim to plný užitek.

Pár příkladů chyb

Představte si, že v koupelnovém studiu mému kamarádovi navrhli koupelnu tak, že mu ji zmenšili o 1 m2, což je pro malou koupelnu v bytě opravdu velký zásah. Přitom stačilo jiné uspořádání a zmenšovat se nemusela ani o milimetr.

Jiný kamarád si staví malinký dům s obří garáží a představte si, že výhled z garáže je ten nejhezčí, který mu jeho pozemek nabízí.

A do třetice si mne kamarád pozval, abych mu něco udělala s ložnicí. Přitom jsem zjistila, že celá jeho novostavba má naprosto nevhodně umístěné dveře a obrovská chodba do písmene Z jej celý protíná. Přitom se nedá nijak využít. O dalších problémech ani nemluvím.

Příběhy uzavírá můj milovaný pár, který si původně nezamýšlel v řadovém domě vytvořit z garáže průchod na zahradu. Jak by tam pak dostali vysněnou vířivku a saunu, či případné další věci a stroje mi není jasné.

Cesta k dokonalosti

Tohle je jen hrstka omylů, které se udály nebo měly udát. Určitě jste slyšeli známé české rčení, že první dům nikdy není dokonalý. Není to pravda, je to jen zlehčování chyb, které někdo napáchal. Tím může být kdokoliv, kdo se na plánování a realizaci podílel.

Náš Selfiehome je dokonalý, po roce užívání jsme nepřišli na nic, co bychom chtěli udělat jinak. Je to výsledek plánování do každého detailu.