Názor na knihu 6 klíčů od Jillian Michaels

Nedávno se mi pod ruku dostal časopis, v něm doporučovali knihu 6 klíčů s podtitulem Odemkněte svůj genetický potenciál pro nestárnoucí sílu, zdraví a krásu od Jillian Michaels a Myatta Murphyho. Vzhledem k tomu, že Jillian zbožňuji skrz její cvičební techniky, rozhodla jsem se, že si knihu přečtu.

A opravdu toho nelituji! Kniha 6 klíčů je skvělá. I když v ní autorka popisuje složité procesy v těle či jakým způsobem chemikálie a jiné látky působí na lidské buňky, píše to tak, aby to každý pochopil. Víte například, proč vznikají vrásky? Pokud si myslíte, že odpověď je přibývající věk, pak jste na omylu. Znáte odpověď na to, proč cvičíte, ale nemáte žádné výsledky? Nebe že v lidském těle může probíhat proces podobající se hnědnutí jablka, pokud něco děláme špatně?

Z knihy se dozvíte, jaké věci byste měli dělat, a naopak jakých byste se měli vyvarovat, pokud chcete být co nejdéle zdraví a krásní. Přitom se nemusíte bát, že by se jednalo o nějaká drastická cvičení. Ano, pohyb je důležitý, ale ještě důležitější je strava, čistota vaší mysli a další správné návyky.

Někoho možná překvapí, že autorka zavrhuje všechny možné diety, neboť jsou pro tělo velmi špatné. Jedinou správnou cestou je vyvážená strava.

Co jsem si z knihy 6 klíčů odnesla?

Autorka mi objasnila spoustu věcí, které zapadly do mé skládanky otázek. Věděla jsem, že rakovina a nádory, včetně civilizačních chorob a mnoha dalších, nepostihují jen osudem „vyvolené“, ale že důvod vzniku musí být někde jinde. Dokonce jsem byla přesvědčená, že za to mohou výrobky, které nám nezodpovědní producenti předkládají, ale že v takovém rozsahu? To mne ani ve snu nenapadlo!

Zároveň mi potvrdila názor na ožehavou problematiku záměrně zkreslených vědeckých studií, které si platí firmy, někdy i státní organizace kvůli zisku. Takže pokud se dostanete k nějaké studii, která doporučuje každý den chroustat trávu, podívejte se, kdo studii financoval. Schválně řečeno tak nadneseně, neboť se to v praxi děje.

Jsem člověk, který ekologií a zdravým životním stylem žije odmalička. Nedokážu si představit svůj život bez pohybu a kvalitních produktů, ale teď se na všechno budu soustředit mnohem více, neboť doteď jsem příliš neřešila bio kvalitu potravin a když jsem dostala nějaký kosmetický přípravek, neřešila jsem jeho složení. Když jsem potřebovala rychlou svačinu a k dispozici bylo jen bílé pečivo, vzala jsem si ho, když jsme se stavovali na rychlý oběd, neřekla jsem ne fastfoodu, a tak mohu pokračovat donekonečna.

Zároveň mne z nějakého důvodu nenapadlo, že přijímám antibiotika a další svinstvo z potravy a nejenom z masa, které moc nejím, ale především z mléčných výrobků, neboť chovatelé do zvířat cpou růstové hormony, antibiotika a bůhví co ještě.

Domácí úklid

Po dočtení knihy jsem se vrhla na inventuru kosmetických, čistících, pracích a hygienických přípravků doma a u své maminky. S naprostým zděšením jsem zjistila, že téměř 100 % výrobků, které moje máma používá jsou velmi škodlivé. U mne doma je to o něco lepší, neboť ve velké míře používám přírodní produkty.

Nicméně zjištění je o to alarmující, že toxiny a karcinogeny obsahují jak produkty z nejlevnější cenové kategorie, tak ty luxusní. Níže se můžete podívat na malý výčet škodlivých výrobků.

A to jsem nemohla zkontrolovat všechno, protože luxusní produkty na sobě raději složení nemají uvedeno. To se samozřejmě nachází na krabičkách, které už bohužel nemám.

Doporučení autorky 6 klíčů

Nevynechávat ze stravy žádné složky živin – bílkoviny (proteiny), sacharidy, tuky (lipidy) ani nukleové kyseliny. V těle totiž máme různé buňky, které pro svou správnou funkci potřebují různé složky.

Měli byste být společensky angažovaní, pravidelně se stýkat se svými přáteli, žít sexuální život, pečovat o sebe, nosit sluneční brýle, mazat se opalovacím krémem s obsahem zinku, spát 7 až 9 hodin denně, cvičit, meditovat a udržovat pořádek. Rovněž se musíte zbavit nadváhy. Pokud máte miminko, měli byste ho často chovat, neboť malý tělesný kontakt má negativní dopady na dítě.

Pokud možno zcela se vyhnout nedostatku spánku, stresu, chemickým čistírnám oblečení, světlu z mobilního a jiného displeje v noci, tučným jídlům, antibiotikům, fastfoodům, cigaretovému kouři, znečištěnému ovzduší, přílišné tělesné námaze, pesticidům, chemikáliím či rentgenovému záření. Je jasné, že ne vše jde na 100 %, ale jde o to, aby bylo zřejmé, že čím více se budete blížit nule, tím to pro vás bude lepší.

Alkohol konzumovat jen velmi omezeně, a především jen červené víno, tmavé pivo a whisky. Zároveň nasávat sílu ze slunečních paprsků jen velmi omezeně.

Vyhnout se benzenu, který bývá obsažen v lacích, nátěrových hmotách, čistících prostředcích, lepidlech, benzínu, parafínových svíčkách aj. Dále bisfenolu (BPA), který může být v plechovkách s konzervovanými potravinami, plastových nádobách na skladování potravin, plastových lahvích na vodu atd., ftalátům, jež mohou být obsaženy v odpuzovačích hmyzu, lacích na nehty, kobercích, vinylových podlahách, navoněných výrobcích typu osvěžovačů vzduchu, pracích prostředcích, šamponech apod., parabenům a umělým barvivům (často v cukrovinkách, nápojích, cereáliích, sýrech, zmrzlině, pekárenských výrobcích aj.)

Tělu dále neprospívá příliš mnoho mléčných výrobků a červeného masa.

Rozhodně byste měli vynechat:

  • umělá sladidla – nejčastěji v dietních potravinách, žvýkačkách bez cukru, zubních pastách atd.,
  • limonády,
  • kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy – např. v pečivu, cukrovinkách, ochucených jogurtech, salátových zálivkách, konzervované zelenině, cereáliích atd.,
  • rafinovaný cukr – cukr, z kterého je chemickou cestou oddělena zdravá melasa a zároveň je bělen,
  • výrobky z rafinované mouky – bílé pečivo, ale pozor obchodníci pečivo obarvují, takže neplatí rovnice tmavé pečivo = zdravé pečivo, necelozrnné těstoviny, preclíky, cereálie aj.,
  • trans-tuky = ztužené oleje = hydrogenované oleje (margaríny, chipsy, pečivo, rychlé občerstvení, frakcionovaný palmový a kokosový olej atd.).

Lidskému tělu velmi škodí také:

  • dusitany a dusičnany – v párcích, slanině, šunce, salámech, uzeném mase aj.,
  • růstové hormony – maso a mléko, posléze mléčné výrobky, které nejsou v bio kvalitě,
  • glutamát sodný = MSG – může být v dochucovadlech, čínském jídle, křupkách, chipsech, sušenkách, salámech, polévkách, zmrazených jídlech atd.,
  • butylovaný hydroxyanisol = BHA a butylovaný hydroxytoluen = BHT naleznete například v chipsech, žvýkačkách, cereáliích, rostlinných olejích, obohacené rýži, ztužených tucích, cukrovinách, želé aj.,
  • antibiotika přijímaná v mase a mléce,
  • pesticidy v ovoci a zelenině.

Dále byste měli doma často větrat, kupovat si pokud možno jen věci z přírodních materiálů, mít doma pokojové rostliny, přestat používat teflonové pánve a nádobí s nepřilnavým povrchem, nepoužívat bělené papírové ubrousky a jiné bělené papírové produkty, neskladovat potraviny v plastu, nepoužívat potravinové fólie z PVC a plastové lahve na vodu, nekupovat olej v plastu a zároveň byste měli používat vzduchové filtry i filtry na vodu.

Velký otazník visí nad elektronikou a bezdrátovými technologiemi, které byste dle Jillian měli držet od těla, neboť vytváří elektromagnetické pole.

Co naopak jíst, v jakém poměru a jaký pohyb do svého života zařadit či jak je to s potravinovými doplňky si přečtěte sami v této úžasné knize 6 klíčů 🙂 Můžete si také stáhnout Jillianinu mobilní aplikaci pro zdravý životný styl.