Zkušenosti s hodinkami Garmin vívoactive 4S

K narozeninám jsem od svého technologického nadšence dostala hodinky Garmin vívoactive 4S. Byl to takový krok do neznáma, neboť jsem hodinky nikdy nenosila a ani jsem nepřemýšlela o tom, že bych někdy začala a už vůbec ne sportovní. Nicméně tento model působí elegantně, což je zachránilo před uložením do skříně.

Z počátku jsem byla v rozpacích, ale pomalu jsem se dozvídala, co všechno umí. To ve mně vzbudilo zvědavost a chuť je pořádně otestovat.

První spuštění hodinek Garmin

Abych je mohla začít používat, muselo se učinit několik běžných kroků – nabití hodinek, zaktualizování softwaru hodinek, stáhnutí 2 aplikací do mého telefonu, založení účtu Garmin, spárování s telefonem a konečné nastavení s uvedením osobních údajů a mých sportovních cílů.

Funkce hodinek Garmin vívoactive 4S

Hodinky Garmin mají nespočet funkcí, které ani není možné vyjmenovat. Navíc když je nepoužívám, nevím, jak fungují a nemohu o nich cokoliv napsat. Takže níže naleznete pouze základní přehled.

Důležité je, že na Garmin účet se vám všechno ukládá. Máte zde profil a za své aktivity sbíráte odznaky. Za každý odznak máte bod(y), díky kterým se posunujete do vyšších levelů. Body můžete získat také za vítězství ve výzvě, splnění dlouhodobějších cílů atd.

Do Garmin účtu se můžete přihlašovat z aplikace v mobilu i přes webovou stránku Garmin Connect.

Hodinky mají dotykový displej a 2 tlačítka na straně.

Aktivity

V hodinkách Garmin je řada sportovních aktivit, na které si hodinky můžete spustit – běh, kolo, chůze, snowboard, inline brusle, jóga, běžecký pás, indoor cycling, plavání v bazénu, golf, lyže, běžky, síla, kardio, pilates, veslování, stepper, SUP (paddleboarding) aj.

U aktivit je možné si vydefinovat, co se vám při spuštění na hodinkách bude ukazovat. Ale opět přijít na to jak a kde není jednoduché.

Základní informace

Na hlavní obrazovku mobilní aplikace si můžete připnout co chcete. Já tam mám informace o srdečním tepu, ušlých krocích, vystoupaných patrech, body battery, stresu, kaloriích, dýchání, pitném režimu a menstruačním cyklu. Do toho se tam propisují data o aktivitách z příslušného dne.

Sekce zdraví a výkon

V této sekci sledujete informace typu – režim spánku, hmotnost, kalorie, dýchání, srdeční tep, stres, VO2 max, hydrataci atd.

Při spárování s aplikací MyFitnessPal můžete přesně sledovat vydané a přijaté kalorie, neboť si do aplikace zaznamenáváte vše, co jíte.

Mne ovšem zajímá pouze hodnota VO2 max a hydratace (pitný režim). Profesionální sportovci s VO2 max opravdu pracují, ale mne to zajímá jen díky tomu, že vidím, jak si vedu v konkurenci dalších uživatelů. Koho by nepotěšila informace, že jeho kardiovaskulární kondice odpovídá věku 20 let a že se řadí mezi 5 % nejlepších uživatelů svého věku?

Mnoho lidí tvrdí, že není schopno si zaznamenávat pitný režim, ale s hodinkami je to brnkačka. Vždy když dopiji skleničku, hrnek či láhev, odkliknu si to na hodinkách a hotovo. Mém tam totiž přednastavené objemy na 250 ml, 500 ml a 750 ml, což odpovídá mým nejpoužívanějším nádobám.

Ukazatel Body Battery

Tato funkce měří objem energetických rezerv, které máte během dne k dispozici od 0 do 100. I když ve svém měření nepočítá s příjmem potravy, hodnoty vždy odpovídají tomu, jak se cítím. Nekoukám přitom na hlavní číslo, ale čísla u ukazatele nabitá a vybitá.

Z výše uvedených hodnot vyplývá, že jsem dnes zralá akorát na polehávání na sedačce, nejlépe v posteli.

Sekce tréninků

To je jedna z částí, kterou vůbec nevyužívám. Tréninkový plán pro různé aktivity si můžete definovat sami nebo využít předefinovaných (např. běh na 5 km, běh 10 km, půlmaraton). Takže pokud si chcete splnit sen a proběhnout pomyslnou cílovou rovinkou, hodinky vás na to připraví. Jen z toho gauče vás nezvednou, chtít musíte sami.

Výzvy

Pokud jste soutěživí, můžete se zúčastňovat výzev nebo je sami vytvářet. Např. vytvoříte výzvu, kdo za týden ujde nejvíc kroků/uběhne nejvíc kilometrů atd. Vítěz získává body a dobrý pocit.

Automaticky jste zařazeni také do týdenního žebříčku mezi svými kontakty, pokud umožníte sdílení dat.

Vytváření cílů

Zajímavou součástí je vytváření cílů v čemkoliv si vzpomenete. Můžete si definovat, že za měsíc (ten začíná vždy prvním dnem v měsíci) uběhnete 100 km, za týden spálíte 10 000 kalorií, za nadcházejících 30 dní budete 20x cvičit jógu, za rok ujedete na kole 1 000 km, měsíčně sportu věnujete 60 hodin svého času apod.

Tuto funkce ovšem naleznete pouze ve webovém rozhraní Garmin Connect. V mobilní aplikaci není (nebo jsem ji nenašla).

Přehledy Insights

Pro mne velice zajímavou funkcí jsou přehledy Insights, díky kterým se mohu srovnávat s ostatními uživateli hodinek Garmin. A to jak mezi ženami, tak muži či všeobecně a dokonce s různými věkovými kategoriemi.

Vybavení

Milovníci statistik si do aplikace mohou zaznamenávat svou sportovní výbavu a sledovat tak její životnost. Což je celkem zajímavá věc, když si chcete porovnat například 2 výrobce sportovní obuvi nebo jen zjistit, kolik jste ujeli kilometrů na svém snowboardu, kole apod.

Propojení s komunitou

Sport propojuje a nejinak je tomu i v tomto případě. Můžete se propojovat se svými přáteli. Lze je hledat pomocí sociální sítě Facebook či Google účtu.

Dále je možné se přidat do skupin s určitým zaměřením nebo si ji můžete sami vytvořit. Pokud vás zajímá golf, můžete si najít skupinu s vášní pro tento sport, pokud je vaší láskou běh, přidáte se k běžcům atd.

Detekce nehod a asistence

Hodinky by měly být schopné detekovat nehodu či pád, ale funkci si musíte zapnout a přidat si nouzové kontakty, kterým se v případě detekování události odešle SMS a e-mail s vaší polohou. Podmínkou je, že s hodinkami musíte mít spárovaný telefon, na němž jsou k dispozici mobilní data.

Pád v budově na zem ze stoje nebo pád na zadek na schodech mi hodinky jako nehodu nedetekovaly.

Nicméně venku při hrátkách s neteří už ano, ale k žádnému pádu při aktivitě nedošlo. Nemusíte se ovšem bát, že budete obtěžovat své nouzové kontakty zbytečně, jelikož hodinky spustí odpočet asi 20 sekund, v nichž můžete odeslání nouzové zprávy zrušit.

Příjemně mě překvapilo, že hodinky detekovaly nehodu v době, kdy jsem šla velmi svižnou chůzí z kopce, ale na chvilku jsem se rozběhla.

Nouzovým kontaktům přijde SMS i e-mail s polohou nehody (odkaz do Google Map) a také odkaz na aktuální polohu, kterou hodinky budou sdílet až do chvíle, kdy sdílení zrušíte. Pokud je pád detekovaný při spuštěné aktivitě, pak se aktivita přeruší a bude zaznamenána jen do doby před pádem, pokud budete hodinky držet v nouzovém režimu. Jakmile budete chtít nouzový režim vypnout, můžete nouzovým kontaktům poslat zprávu, že jste v pořádku.

Z mého pohledu se jedná o výbornou funkci, ale není možné se na ni 100% spolehnout, což deklaruje i výrobce.

Sledování menstruačního cyklu

Ženy ocení také funkci sledování menstruačního cyklu, která vám řekne, v jaké fázi cyklu se nacházíte či vás upozorní na příchod cyklu. Můžete si do ní zaznamenávat příznaky (akné, bolesti, náladu, …) včetně síly výtoku.

Takže když přijdu na gynekologii, nemusím nic hledat v kalendáři, jen kouknu na hodinky a vidím, v jaké fázi cyklu se nacházím.

Placení pomocí hodinek

S hodinkami Garmin můžete i platit, pokud si s nimi spárujete svou platební kartu. Takže pokud si jdete zasportovat nebo cokoliv jiného, nemusíte si s sebou brát hotovost, kartu ani mobil.

Pokud si hodinky nesundáte či nenadzvednete, nemusíte znovu zadávat ani PIN, kterým je jinak nutné vždy potvrdit první platbu.

Poslouchání hudby a podcastů

Pokud jste milovníci hudby, nadšenci do podcastů či audioknih, můžete si je do hodinek nahrát. Mají interní paměť 3,7 GB. K poslouchání ovšem potřebujete bluetooth sluchátka.

Zvukové záznamy do hodinek dostanete pouze přes desktopovou aplikaci Garmin Express, do které se musíte přihlásit svým Garmin účtem. Příslušná data se do softwaru promítnou automaticky, pokud je máte ve správných složkách v počítači.

Vzhled hodinek

Na hodinky Garmin si můžete stáhnout nepřeberné množství vzhledů, ať už s digitálním či klasickým časem. Některé vzhledy umožňují customizaci do jiných barev či přidání některých dat.

Můj vzhled zobrazuje digitální čas, datum, nabití baterie, počet kroků a ušlou vzdálenost. Ale jiné vzhledy umožňují zobrazení výrazně víc informací. Jen já jsem milovník čistého designu, takže přeplácaný displej není nic pro mne.

Zhodnocení hodinek Garmin vívoactive 4S

Hodinky Garmin vívoactive 4S jsem několik měsíců používala s mobilním telefonem iPhone 7 a několikrát jsem je málem rozdupala. Jelikož nefungující technologie mě opravdu vytáčejí. Obzvlášť když přítel měl stejné hodinky, jen v pánské verzi, ale spárované s Androidem, a nikdy s nimi neměl problém.

Mnoho věcí se vysvětlilo po výměně mého telefonu za Google Pixel 2 s čistým operačním systémem Android, neboť problémy vymizely. Takže po své zkušenosti vřele nedoporučuji používání hodinek Garmin vívoactive 4S s iPhonem, protože vás to bude stát mnoho nervů.

V tuto chvíli, kdy mi již všechno funguje, na hodinky nedám dopustit. Mám ráda statistiky, pohyb i zjednodušení práce, které mi přinášejí. Určitě je to skvělá investice 🙂

Hodinky nabité vydrží zhruba 4 až 5 dní při nošení přes den a každodenním cvičení. Pokud si ovšem zapnete pulzní oxymetr pro měření hladiny kyslíku v krvi, pak se výdrž radikálně snižuje.

Pozitiva Garmin vívoactive 4S

Mezi pozitiva hodinek Garmin vívoactive 4S řadím i jejich vzhled, který se vymyká mé představě o sportovních hodinkách.

Přenastavení mysli

Naprosto neoddiskutovatelným přínosem je přenastavení mysli na dosažení cílů. Vždy jsem se hodně hýbala, ale nikdy ne tolik jako s hodinkami. Chodila jsem také méně po schodech, méně jsem doma cvičila a při vysokém pracovním nasazení nebo škaredých dnech se vůbec nehýbala.

Nicméně teď chodím po schodech při každé příležitosti i s taškami. Když nemám splněný krokový cíl, jdu ven. Také se snažím cvičit každý den. A ještě mnohem větší efekt hodinky měly na mého přítele, který ještě donedávna dával přednost počítači před procházkou, takže u něj je pohybová změna daleko výraznější.

Hodinky vás také upozorňují na to, že byste se měli pohnout, neboť dlouhotrvající sezení není zdravé. Není to o tom, že musíte jít běhat nebo cokoliv jiného, ale spíše se protáhnout a udělat pár kroků. Upozornění na vás blikne také v případě velkého stresu.

Notifikace

Fantastickým bonusem jsou notifikace, které si na hodinkách můžete zapnout na cokoliv chcete. Já si nechávám posílat notifikace z úplně všeho, tj. z SMS, WhatsAppu, Messengeru, Instagramu, e-mailu i kalendáře. Na hodinkách se zobrazí velká část zprávy, takže mnohdy ani nemusím vytahovat mobil.

Rovněž vidím, kdo mi volá a můžu hovor na hodinkách vzít nebo odmítnout včetně odmítnutí s předdefinovanou zprávou, což se hodí v případě, kdy jste třeba na schůzce a na hodinkách hned vidíte, kdo volá a můžete hovor odmítnout například se zprávou, že jste na schůzce a zavoláte zpět a nemusíte kvůli tomu vůbec vytahovat telefon. Ale to je všechno, co zmůžu, protože mluvit do nich nejde a druhou stranu také neslyšíte. S bluetooth sluchátky s mikrofonem by to ale mělo fungovat.

Na notifikaci vás hodinky upozorní lehkou vibrací.

Statistiky

Všechny aktivity se vám ukládají na váš účet. Je možné se zpětně na všechno podívat a porovnat si, jak jste se zlepšili/zhoršili. Můžete se porovnávat také s vašimi přáteli a obecně se všemi uživateli hodinek Garmin (Přehledy Insights).

Do aplikace je možné si zadat vaše sportovní vybavení a sledovat tak jeho životnost.

Voděodolnost

Hodinky jsou plně voděodolné. Na ponory do hloubky sice určené nejsou, ale mne nikdo nedostane ani kousek pod hladinu, takže na obyčejné plavání či vodní radovánky mi stačí.

Možnost prozvonění mobilu

Kdo neustále hledá mobil, může využít funkci hledání telefonu, kdy hodinky mobil „prozvoní“. tato funkce spolu s dalšími se nachází pod horním tlačítkem, které je nutné stisknout dlouze.

Negativa Garmin vívoactive 4S

Vzhledem k tomu, že jsem hodinky vívoactive 4S používala se 2 různými mobily, je nutné negativa rozdělit, neboť po přechodu na Android se spousta problémů vyřešila. Ale prvně se podíváme na obecná negativa.

Nepřehlednost a složitost aplikací

Neustále bojuji s nepřehledností Garmin aplikací (to není chyba, musíte mít 2 aplikace), ve kterých se doteď pořádně neorientuji, neboť nejsou vůbec uživatelsky přívětivé a intuitivní. Jedna je na sportovní aktivity a druhá ke stahování widgetů, když to hodně zjednoduším. Nicméně například vzhled hodinek nezměníte pouze navštívením jedné aplikace, ale musíte do obou, případně do jedné a pak do hodinek. Prostě absurdní!

Rozumím tomu, že hodinky sledují mnoho věcí, mají mnoho funkcí, jsou propojené s lidmi i jinými zařízeními, přesto to UX designéři vůbec nezvládli. Určité věci se zde dají přizpůsobit, ale ovládání je prostě zbytečně složité.

Nemožnost intuitivního uložení aktivity

U některých aktivit není možné je nějakým jednoduchým intuitivním způsobem ukončit a uložit. Týká se to například plavání. Když jsem si omylem při snaze aktivitu ukončit smazala své úsilí, myslela jsem, že hodinky rozdupu.

Po vychladnutí jsem se vrhla na testování, abych přišla na to, jak aktivitu ukončit a uložit. Po delší době jsem na to přišla. Je nutné dlouze podržet vrchní tlačítko. Pokud dlouze podržíte spodní, aktivitu si smažete. Přitom u většiny aktivit mačkáte zelenou fajfku na displeji.

Inline brusle rovněž mají jiný způsob zapnutí a ukončení aktivity, což vnímám velmi negativně. Nemám chuť neustále řešit, jak danou aktivitu ukončím a uložím. Ocenila bych, kdyby to bylo u všech aktivit stejné.

Problémy s nošením

Zpočátku jsem hodinky na ruce měla 24 hodin denně. Nicméně po krátkém čase se mi pod hodinkami objevilo bebi. Takže buďto mám velmi citlivou kůži, na které není možné hodinky nosit trvale, nebo to bylo způsobeno nezvykem. Nicméně hodinky si již na noc a při večerní neaktivitě sundávám a problémy zmizely.

Nabíjecí kabel

Jsem fanouškem univerzálnosti, takže mě štve, že hodinky Garmin mají svůj vlastní speciální kabel pro nabíjení. V balení rovněž není zástrčka do zásuvky, ale čistě jen kabel, který je ukončen USB.

Hodinky při nabíjení silně svítí, konkrétně senzor zespodu.

Detekce intenzivní aktivity

Na hodinkách je ve výchozím stavu nastaveno, že byste každý týden měli absolvovat minimálně 150 minut intenzivní aktivity. Jedná se o doporučení zdravotnické organizace American Heart Association. Hodnotu si samozřejmě můžete zvýšit, jak je vám libo.

Problémem ovšem je, že do minut intenzivní aktivity se mi počítá doba, kdy jsem ve stresu či jiné nepohodě. Je to dáno tím, že hodinky vychází z tepové frekvence. Takže když každý den cvičím jógu, chodím rychle, jezdím na bruslích apod., do této statistiky se mi nezapočítá ani jedna minuta z těchto aktivit. Ale jakmile mi psychicky není dobře, naskočí tam halda minut. Takže tento ukazatel je nutno brát s rezervou.

Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že cvičení tělu přináší stres, ale díky fyzické aktivitě převažují pozitivní účinky na vaše zdraví. Což je jedna z věcí, které jsem se dozvěděla až díky úžasné knize 6 klíčů od Jillian Michaels. Zatímco když jste jen ve stresu, nemá co anulovat negativní účinky a zároveň je převážit do pozitiv. To vysvětluje, proč se do minut intenzivní aktivity počítají i stresové situace.

Nepřesnost dat

Vzhledem k tomu, že já mám Garmin vívoactive 4S a přítel Garmin vívoactive 4, což jsou totožné modely (dámská a pánská verze), vidíme nepřesnost v měření. Když jdeme na procházku, přítel se nevzdálí z plánované cesty, zatímco já běhám všude možně, velmi často mám menší ušlou vzdálenost. Ale vzdálenost je ovšem diskutabilní. Nicméně dosažení určité nadmořské výšky ne, viz obrázky níže. Přítel zůstal daleko pod vrcholem stát na místě, zatímco já jsem vyšplhala až na vrchol. Přitom jsem podle měření dosáhla nižší nadmořské výšky.

Chytré hodinky mají své úskalí také v měření kroků, neboť například za tleskání, umývání zubů či máchání rukou získáváte kroky navíc do své statistiky. Takže je nutné počítat s tím, že statistika kroků je mírně zkreslená. Ale nemusíte se bát, že by se do údajů propisoval každý pohyb rukou. Tak to není. Pokud sedíte a hýbete rukama, píšete atd. nic se do statistiky nepropisuje.

Nicméně například při bruslení se kroky rovněž připisují.

Virtuální útok

Na konci července 2020 Garmin čelil ransomwarovému útoku, který společnost i uživatele ochromil na nejméně týden. Byť hackeři napadli všechny servery, uživatelé o žádná data nepřišli. Fakticky to znamenalo, že uživatelé vůbec netušili, zda přijdou o svá data nebo ne a také to, že zaznamenané aktivity se v průběhu výpadku nepropisovaly do Garmin účtů. Po vyřešení situace se všechny dodatečně do účtu nahrály.

Nicméně tento incident poukazuje na mizerné zabezpečení, takže můžeme jen doufat, že se IT specialisté poučili a začali se věnovat bezpečnosti.

Problémy při používání s iPhonem

Jedná se o výčet problémů za 2,5 měsíce používání.

Synchronizace s mobilem

Z počátku jsem měla velké problémy se synchronizací s mobilem iPhone 7. Do mobilní aplikace se mi data vždy promítly až po vypnutí a zapnutí mobilu či hodinek, pokaždé pomohlo něco jiného. Po aktualizaci softwaru se to výrazně zlepšilo, ale dokonalé to nebylo.

Vyresetování hodinek

Jednou se mi hodinky z ničeho nic vyresetovaly (až večer), takže veškeré denní snažení vyšlo vniveč a moje řada se protrhla. Na vině přitom nebylo vypnutí ani vybití, prostě se to stalo jen tak.

Odpojování účtu v mobilu

Několikrát do měsíce se mi hodinky od iPhonu odpojovaly. Což znamenalo, že jsem musela provádět celé přihlášení včetně základního nastavení znovu a znovu. Mají jediné štěstí, že každý má Garmin účet, takže to, co bylo na Garmin účtu, tam zůstává.

Chyba při měření aktivity

Další chybu mi hodinky předložily po absolvovaném cvičení, neboť se do aktivity zapsal jen čas bez jakýchkoliv dalších informací. Toho jsem si všimla již při cvičení, že mi neukazuje tepovou frekvenci, ale doufala jsem, že je to jen aktuální chyba, bohužel ne.

Zpožděné propisování aktivit do aplikace STRAVA

Propisování aktivit do aplikace STRAVA se častokrát dělo se zpožděním a někdy i celodenním.

Rozbitá funkce pitného režimu

Na nějakou dobu se mi zbláznilo také počítadlo vypitých tekutin, které ještě předtím fungovalo výborně. O půlnoci se počítadlo nevynulovalo. Takže ráno jsem si musela smazat údaj z předchozího dne a teprve poté začít nanovo. Zásadní problém byl ten, že se mi data v aplikaci neuchovávala, takže se nemohu zpětně podívat, kolik jsem toho vypila, kolik toho průměrně vypiji a jaký je trend.

Problémy při používání s Androidem

Při používání hodinek s mobilem Google Pixel 2 s čistým operačním systémem Android jsem se zatím nesetkala s žádnými problémy. Vše funguje perfektně a to je s androidem používám déle než s iPhonem.

23 Komentáře

  1. Prosím mohu se zeptat, jaký dosah zhruba mají notifikace z mobilu? Musíte být ve stejné místnosti s mobilem, aby to hodinky ukázaly? Nebo např. funguje v domě i v rámci patra? Mám hodinky, které fungují cca na 3 m a jsem zklamaná. Děkuji za informaci.

    1. Krásný den Pavlíno,

      na tohle nedokážu odpovědět zcela přesně, neboť v tom bude hrát velkou roli konstrukce domu. Jsou totiž materiály, přes které vlny s informací neprojdou. Nicméně z mých zkušeností to je víc než 3 metry, neboť v rámci bytu mi notifikace víceméně fungují. V práci mi notifikace chodí i do vedlejších kanceláří. S patrovým domem zkušenosti nemám bohužel nemám.

      S pozdravem a přáním pevného zdraví

      ES

  2. Zdravím, chcel by som sa opýtať na notifikácie po odpojení hodiniek od mobilu a opätovnom pripojení. Správy, ktoré prišli na telefón v dobe odpojenia od hodiniek sa po opätovnom pripojení dopošlú do hodiniek?
    A ohľadom odpojenia hodiniek od mobilu pri väčšej vzdialenosti mobilu od hodiniek a opätovnom pripojení, či je opätovné pripojenie bezproblémové alebo sa stáva, že sa nepripoja a je potrebný zásah do bluetoothu alebo do aplikácie v mobile. Ďakujem

    1. Krásný den Lubo,

      to je dobrá otázka. Bluetooth nechávám trvale zapnutý, takže jsem to musela vyzkoušet.

      Výsledek je takový, že notifikace zpráv, které přišly v době rozpojení mobilu a hodinek nepřijdou. Nicméně pokud po opětovném zapnutí bluetooth Vám stejný člověk pošle novou zprávu a zároveň Vy jste si ji nepřečetl, zobrazí se nová zpráva i ty předešlé.

      S připojováním bluetooth není vůbec žádný problém. Stisknutím tlačítka se odpojí i připojí bez nějakéhokoliv problému či prodlení.

      S pozdravem a přáním úspěšného výběru hodinek

      ES

    1. Krásný den Markéto,

      tohle býval velký boj, ale už to zjednodušili 🙂 Původně to bylo tak, že bylo nutné mít nainstalovány 2 mezi sebou nekomunikující aplikace a pak následoval šílený souboj prokliků v mobilu i na hodinkách. Nicméně teď se koukám, že by to mělo být již součástí té hlavní mobilní aplikace Garmin Connect.

      V aplikaci Garmin Connect nahoře vlevo si otevřete menu, kde vyberete položku Obchod Connect IQ. V ní si otevřete sekci Digitální vzhledy hodinek a vybraný vzhled si stáhnete. Když jsem to zkoušela, tak se ten vzhled rovnou po nainstalování vložil do hodinek.

      Pokud si vzhledů naistalujete více a budete si chtít vybrat, pak na hodinkách zmáčknete dlouze spodní tlačítko na pravé straně a posouváním do stran si vyberete ten, který chcete.

      Přeji mnoho štěstí a kdyby něco dejte vědět 🙂

      ES

      1. Dekuji moc, mate moc krásný blog a inspirovala jste mě ohledně koupi těchto hodinek, a nelituji, láska na první pohled. :))

        1. Mockrát Vám děkuji, to jsem moc ráda 🙂 Já jsem s hodinkami maximálně spokojená, takže doufám, že to budete mít stejně 🙂

          Přeji mnoho příjemných sportovních aktivit 🙂

          ES

  3. Chci se ještě zeptat, zda se da nějak nastavit u hodinek, aby se mi pokaždé nerosvicovali když dělám jakýkoliv pohyb…pokud se to da, ať mi to zbytečne nezere baterii. Díky

    1. Krásný den Markéto,

      je zvláštní, že se Vám při každém pohybu rozsvítí. Mně přijde, že se mi rozsvítí jen dle potřeby. Ale je to možná dáno tím, že mám nastavený velmi slabý jas – zhruba jen na 1/4 stupnice, možná i méně. Pokud na to existuje nastavení citlivosti bohužel nevím, ale koukám, že v návodu je nastavení gesta, které mám možná nastavené i já.

      S pozdravem a přáním pevného zdraví

      ES

  4. Dobrý den, prosím Vás, kde najdu ty digitální vzhledy? Našla jsem vzhledy hodinek, ale většinou to mají ukázané anglicky datum atd, vy to máte hezké. Děkuji za pomoc. Bára

    1. Krásný den Báro,

      v aplikaci Garmin Connect nahoře vlevo si otevřete menu, kde vyberete položku Obchod Connect IQ. V ní si otevřete sekci Digitální vzhledy hodinek (zde je i ten můj vzhled), Zábavné vzhledy hodinek či jinou kategorii a vybraný vzhled si stáhnete.

      Nicméně si nejsem jistá, zda naleznete vzhled v češtině. Já mám také vzhled, který pracuje s angličtinou. Není to o tom, že menu by bylo v angličtině, to je samozřejmě česky, ale datum na úvodní stránce je v angličtině. A i když nejsem kamarádka s cizími jazyky, v tomto problém nevidím.

      Přeji nádherný den

      ES

  5. Dobrý den,
    když měníte vzhled hodinek přes Obchod Connect IQ, tak nemáte v telefonu dole záložku Face IT? Tam se dá totiž vytvořit vzhled s pozadím dle vlastní volby. Třeba s fotkou. Já mám Vivoactive 3 a tam to jde.
    A chci čtverky koupit přítelkyni.

  6. Dobrý den, mohu se zeptat, zda hodinky nepřetržitě vibrují při příchozím hovoru nebo zavibrují jen jednou? Děkuji za odpověď, V.P.

  7. Dobrý den,

    byť s téměř ročním prodlením (článek jsem četl až nyní) bych se Vás chtěl zeptat, jak je to s přesností měření vzdálenosti při plavání v bazénu?
    Kdysi jsem si na vyzkoušení koupil Garmin Vivoactive 3 (nejsem, vzhledem k značným pohybovým problémům po těžkém úrazu. sportovec, ale plavat chodím pravidelně ) a při plavání v bazénu až drastickým způsobem přidávaly vzdálenost.

    Hledám alternativu k mým Apple Watch (ty, byť nejsou primárně zaměřeny na sport, měří naprosto přesně – osobní zkušenost za cca 5 let – modely 3, 4, 5, 6, 6 saphire).

    Ptám se proto, že bych chtěl dát „idetox“ a koupit fenix 7s, nebo mode Epix Pro, ale nejdřív nějaký levnější model, abych nevyhodil peníze a pak nezjistil, že mi funkce ekosystému od Applu, chybí?

    PS….kdyby Apple Watch vydržely 3-4 dny, nebylo by co řešit, ale jak víme…… Navíc Garminy na pánské ruce vypadají lépe.

    Děkuji, Honza, Děčín.

    1. Krásné dopoledne Honzo,

      pokud si nastavíte správnou velikost bazénu, měří zcela přesně, alespoň ty moje. Před zapnutím aktivity si můžete nadefinovat velikost bazénu z předdefinovaných vzdáleností nebo si nadefinovat vlastní velikost bazénu. Nevím, jak technologie měření přesně funguje, ale při každé otáčce přidá nadefinovanou velikost.

      Nicméně musím říct, že moc zkušeností s tímto nemám, neboť plavu jen velmi výjimečně. Ale z toho kdy jsem je využívala pro měření plavání, fungovaly jak píšu výše.

      Pokud je máte jako náhradu za Apple Watch musím říct, že se jedná o naprosto jiný produkt, takže je nutné si ujasnit priority. Pokud je Vaší prioritou sport, pak jsou perfektní. Naproti tomu Garmin nedokážou ovládat chytrou domácnost, ovládat různé aplikace v mobilu, nelze přímo z nich telefonovat aj. Zmiňuji to kvůli tomu, že přítel přešel na Apple Watch a už by Garmin nechtěl, i když ví, že na sport jsou výrazně lepší, ale on primárně využívá ty ostatní funkce, které Watch nabízí…

      Přeji úspěšný den

      ES

  8. Dobré dopoledne,

    moc děkuji za odpověď. Zřejmě (doufal jsem v to) vyměnili jak software, tak hardware a současné modely již měří přesně…doufejme?

    Apple Watch jsou „z jiné galaxie“ (ať si odpůrci tvrdí, co chtějí), nicméně otázkou je, zda potřebujeme všechny ty vymoženosti……já už jsem právě líny sáhnout po mobilu, abych odepsal na SMS, apod. Domácnost ovládám prostřednictvím hlasu, kdy vždy zareaguje to, co je poblíž (hodinky, telefon, nebo homepod).

    Ale Garmin Fenix 7. generace (volil bych menší velikost) se safírovým sklem vypadají opravdu jako hodinky….a ta výdrž 🙂

    Ještě jednou moc děkuji za Vaší reakci, Honza Děčín.

  9. Jak říkám, opravdu plavu jen výjimečně v hotelovém bazénu na dovolené, takže zkušeností moc nemám, takže by se určitě našel někdo vhodnější, kdo s tím má víc zkušeností.

    Ano, to je to o čem mluvím, těmito chytrými funkcemi Garmin hodinky nedisponují (aspoň ne ty moje, nechci se pasovat do experta na Garmin, když mám zkušenosti jen se svými). Takže je na Vás, zda dáte přednost sportu nebo pohodlí.

    Přeji krásný den

    ES

  10. Dobrý den, prosím jak se dá u těchto hodinek nastavit trasa mapa. Když se chci zpětně podívat, kudy jsem šla…děkuji.

    1. Krásný den.

      Trasu uvidíte na mobilu v aplikaci Connect od Garminu viz přiložené screenshoty, kam se automaticky data exportují nebo v jiné aplikaci (např. Strava). Přímo na hodinkách si nejsem jistá, zda něco takového bylo k dispozici. Jsem přesvědčená, že na hodinkách to možné nebylo a pokud ano, nebylo by to stejně moc přehledné. Nicméně nyní je na trhu novější verze než jsem měla já, kde to všechno může být jinak.
      Náhled aktivity v aplikaci Connect
      Trasa chůza na mapě v aplikaci Connect

      Přeji nádherný nový rok

      ES