Reklamace telefonu značky Nokia z pohodlí domova

Při výběru telefonu pro maminku jsem vsadila na osvědčenou značku Nokia. Telefon jsme po měsíci reklamovali s nejistým výsledkem, neboť měl stejný problém jako mamčin předchozí mobil a výměna SIM karty nepomohla. Takže bylo velice nepravděpodobné, že je to telefonem, přesto jsme to zkusili.

Rychlost a uživatelská přívětivost celého procesu reklamace mne naprosto ohromila. Mobil jsem nereklamovala klasickým způsobem přes prodejce, ale rovnou přes výrobce.

Proces reklamace přes výrobce

Na stránkách Nokia Care si vyberete svůj model telefonu, popíšete problém, svoje údaje, IMEI telefonu a odešlete objednávku servisu. Vše normálně v češtině.

Kde zjistím IMEI?

To naleznete přímo v telefonu. Rozkliknete si Nastavení -> Systém -> Rozšířené -> Informace o telefonu -> IMEI.

Objednávka vyzvednutí telefonu

Po zadání informací vám přijde e-mail s dalšími informacemi. Naleznete v něm odkaz na objednávku svozu zdarma od společnosti DHL.

Příprava telefonu pro vyzvednutí přepravní společností

Z mobilu je nutné odebrat SIM kartu či případné paměťové karty a vyresetovat ho do továrních nastavení, což není povinné, ale doporučené. To opět provedete v Nastavení -> Systém -> Rozšířené -> Možnosti resetu -> Vymazat data (tovární reset).

Telefon zabalíte, vytisknete si etiketu, kterou vám pošlou a počkáte až si pro něj přijedou.

Průběh oprav

26. ledna 2020 jsem mobil zaregistrovala k servisu. Jelikož jsem nebyla doma, objednávku svozu jsem provedla až odpoledne 31. ledna. Ještě tentýž den si telefon vyzvedl pracovník DHL. 3. února mi přišel e-mail s potvrzením, že mobil dorazil do servisu v Maďarsku. 4. února mi napsali, že je mobil opravený a 6. února mi ho DHL zase přivezlo domů.

Reklamace včetně dopravy do servisu v Maďarku a zpět trvala neuvěřitelných 7 dní. Vše jsem vyřídila z pohodlí domova a nestálo mě to ani korunu.

Společnosti Nokia musím poděkovat, protože tohle se jen tak nevidí. Přesto tento postup využívá jen málo lidí, jelikož o něm nikdo neví. Všichni mají zafixováno, že produkt musí zanést prodejci. Jenže co udělá prodejce? Pošle ho výrobci a tím se proces prodlouží.

Nezalekněte se, že e-maily chodí v angličtině, vždy přijde ten samý i v češtině, ale často se zpožděním. Případně Google Translate si s tím poradí.