Výroba úložného boxu z krabic

Do rukou se mi dostalo několik krabic, které jsem se rozhodla dále využít k výrobě úložného boxu z krabic, neboť ne všechno musíme vyhazovat po prvním použití.

Co budete potřebovat

  • krabice různých tlouštěk – čím tlustší tím, méně jich budete potřebovat
  • lámací nůž
  • lepidlo
  • podložku, na které můžete řezat
  • pravítko
  • tlusté barevné látky, plsť nebo dostatečně tlustý barevný papír na ozdobu

Návod na výrobu úložného boxu

V první řadě si musíte rozmyslet, jak velký úložný box chcete vyrobit. Jste limitováni velikostí krabic, neboť ty mají hezkou strukturu pouze na dvou protilehlých stranách. Pokud budete vyrábět čtvercový box, nemusíte kontrolovat, jakým směrem tato struktura vede. Není to nic složitého, jen na to nesmíte zapomenout. Vyřezávání je poměrně zdlouhavá práce, ale nebojte se, každým kouskem vám to půjde líp a výsledek stojí za to. Já jsem zvolila vnější rozměr boxu 29×38,5 cm a již jsem měla problém sehnat krabice.

Jakmile si vyřežete dostatečný počet plátů, tak do nich musíte vyřezat otvory (můj lem má šířku 3,5 cm), ale ne do všech. Dejte si určitý počet plátů bokem, jelikož tyto pláty budou sloužit jako dno. Já jsem si pro tento účel vyhradila 2 pláty krabice, neboť jsem měla velmi silné krabice.

Po nařezání dostatečného počtu krabic si je nachystáme do pořadí, v jakém je budeme chtít slepit a mezi některé si vložíme materiál, který jsme si zvolili na ozdobu. Já jsem se rozhodla pro plsť, neboť jsem doma nenalezla vhodně barevný kus látky. Vzhledem k tomu, že jsem úložný box vyráběla do otevřené skříně, nepotřebovala jsem, aby byla plsť po celém obvodu boxu, takže jsem ji vložila pouze na přední stranu a pár i na zadní, abych dodržela stejnou výšku. Dále si mezi pláty nezapomeňte vložit ucho, za které budete box tahat. Tento krok jsem dělala z toho důvodu, že ne všechny pláty byly dokonalé, takže ty škaredší jsem ukryla pod těmi hezčími. Z toho vyplývá, že na poslední plát si najděte ten nejhezčí.

Teď nezbývá nic jiného než jednotlivé pláty slepit k sobě. Doporučuji je lepit vždy po jednom kuse a po nalepení je zatížit, aby se box v některých částech nerozlepil.

Hotový úložný box z krabic za pár kaček

Myslím, že výsledek stojí za to! Cena doma vyrobeného úložného boxu mne vyšla na 32 Kč. V této ceně je pouze plsť, takže pokud doma naleznete jiný vhodný materiál, máte vyhráno a úložný box si pořídíte v podstatě zadarmo. Na obrázku je box o rozměrech 22,5×31 cm, neboť na velký ještě nemám dostatek materiálu.

Tipy na závěr

TIP 1: Vyřezané vnitřky můžete použít na výrobu dalšího o něco menšího úložného boxu.

TIP 2: Do boxu si můžete vložit látku jako výstelku. A to hned dvěma způsoby. Látku je možné vložit do boxu tak, aby přesahovala až ven přes box nebo ji jednoduše vlepit mezi předposlední a poslední plát.