Jak na levné a netradiční balení dárečků

Blíží se Vánoce a s nimi je čas začít přemýšlet, jakým způsobem zabalíme dárečky pro své milované. Ano, můžeme k tomu přistoupit několika způsoby, ale věřím, že právě vy nejste těmi, kdo přijdou do obchodu a nechají dárek zabalit do reklamního balícího papíru či zaplatí spoustu peněz za profi balení. A ani ti, kdo si dají tu práci a koupí si první balící papír, který uvidí, a poté dárky do něj nějakým způsobem vloží a vše přelepí tuny lepící pásky. Pokud přece jenom takový jste, je nejvyšší čas s tím skoncovat!

Levné, a přesto netradiční balení dárků

Možná se zdá, že slova levné a netradiční nelze skloubit dohromady, ale proč ne? Není to spíše odraz naší lenosti přemýšlet nad věcmi trochu jinak a hledat jiná řešení? Ano chápu, každý na to není, i když v každém životopise je přehršel planých slov o kreativitě, ale opak je pravdou.

Z mnoha důvodů jsem si tedy dovolila připravit malou ochutnávku z mojí tvorby pro ty, kteří se chtějí nechat inspirovat. Bohužel nemám vyfocenou veškerou svoji tvorbu, neboť jsem ještě nedávno netušila, že o tom budu někdy psát.

Použití papíru z obdržených květin

Možná jste letos již několikrát obdrželi nádherný pugét. Pohlceni krásnou květin jste si ani nevšimli, jaké kouzlo v sobě má právě obal, do kterého byla všechna ta nádhera schována.

Obal z květin používám velmi ráda, neboť je většinou zbarven do přírodních barev, které se dají zkombinovat v podstatě se vším, co doma najdete. Nejsnadnější je kombinace s výraznými stuhami, které používám opakovaně a kupuji je pouze ve výprodeji. Další variantou, která je ovšem pracnější, je dozdobení přírodními či vytvořenými ozdobami.

Pro letošní rok jsem si rovněž vyzkoušela domácí výrobu papíru ze starých novin a výsledek byl vynikající. Rozhodla jsem se tedy, že ručně vyráběný papír využiji na visačky se jmény. Myslím, že jednoduchý sloník z tohoto papíru vypadá perfektně.

Opětovné použití balícího papíru

U nás doma se nenosí čímkoliv plýtvat, proto schováváme i již použité balící papíry. Správným zabalením a skladováním lze docílit perfektního výsledku i při dalším použití.  Taky proč by měl balící papír sloužit jen jednou, že? Přeplněné kontejnery krásných věcí mi po Vánocích lámou srdce. Trend „dostal jsem nové, staré patří do koše“ či „to již bylo použito, to není nic pro mne“ je projevem jakési nezodpovědnosti vůči naší krásné Zemi.

Pokud se vám nelíbí, že již použitý balící papír či papír z květin je trochu pomačkaný, pomačkejte jej úplně. Jednoduše z jeho slabosti udělejte přednost. Myslíte, že to nevypadá dobře? Koukněte níže a uvidíte, že z něj lze udělat i elegantní kousek. Pomačkaný papír z květin jsem tentokrát oživila jednobarevným balícím papírem, který měl své nedostatky. Ty jsem však zakryla výstřižky z bílého papíru, který nebyl zcela potištěný, protože i takové papíry se u nás schovávají.

I když nejsem fanouškem kýčovitých balících papírů, myslím, že hlava kočičky se přesto povedla. A pokud jste kreativní, lze takto vyrobit jakékoliv zvířátko či ještě něco jiného.

V jednoduchosti je krása

Pokud máte v okolí chápavého člověka, můžete využít také staré noviny či jako já příbalový leták léků. Výsledek dle mého názoru není vůbec špatný.

Využití starých látek

Již dlouhou dobu jsem chtěla vyzkoušet balení dárků do přírodních látek, ale teprve návštěvou Business Campu se to stalo skutečností. V rámci jednoho workshopu jsme si zkusili vyrobit pytlíček ze starého oblečení či jiného kusu látky. Ten jsme pouze dozdobili stužkou a výsledek je okouzlující.

Tento způsob sice zabere více času, pokud jej budete šít v ruce, ale na druhou stranu déle vydrží a třeba si najde i alternativní využití.

Darování drobností

Darovat řetízek či jiné šperky v tradiční krabičce není nic pro mne, proto jsem se rozhodla z vysloužilého kartonu vytvořit postavičku s brašnou. Věřte nebo ne, nejhorší pro mne bylo ušití brašny, jelikož šití mi moc nejde.

Dozdobení visačkami

Co takhle dárky zabalit do jednobarevného papíru a dozdobit je pouze krásnou visačkou? Visačky jsem vyráběla z ručně vyrobeného papíru a kartonu, který již svůj první úděl vykonal.

Závěr

Možná si říkáte, že některé tipy nevypadají vánočně, ale z jakého důvodu by měly být dárky baleny do vánočních balících papírů? Není to náhodou jen marketingový tah? Pod krásným stromečkem zcela jistě spíše vynikne jednoduchý design. A než někoho obdarujete třeba dárečkem zabaleným v příbalovém letáku nebo s visačkou se zlatým prasátkem, zapřemýšlejte, zda dárek přijme s takovou láskou, jakou jste jej balili.

Tímto článkem určitě ještě nekončím, neboť nikdy nebalím dárky stále stejným způsobem. Takže nebojte se experimentovat, můžete použít cokoliv 🙂